prognoze

Prognoză meteo 16 mai 2019–ploi și iar ploi!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, mâine avem la nord de țara noastră un câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Neyvi, în timp ce prin zona țării noastre în continuare persistă câmpuri de presiune joasă, asociate ciclonului Zacharias. Din punct de vedere al fronturilor avem o frontoliză rece la NV de țara noastră și o frontoliză caldă la est de noi. Din punct de vedere al circulației, situația nu se schimbă, avem o circulație cu aer mai rece pe vest, centru, nord, sud-vest și o circulație caldă pe est, sud-est.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu valori de temperatură scăzute în zonele montane și Banat, unde nu se vor depăși 3 – 5, 7 grade, în timp ce pentru restul țării se vor atinge 10 – 12, 13 grade. Maximele mai pierd câteva grade mâine și nu vor mai depăși 15 – 17, 19 grade la nivelul întregii țări, cu excepția zonelor montane, unde se vor opri la 12 – 14, 15 grade, respectiv 20 – 21 de grade pe sudul extrem al Olteniei, sud-estul, estul Munteniei și sudul Moldovei.

Nebulozitate:

– Începem noaptea cu nori joși prin Transilvania, Oltenia, Muntenia, Maramureș și zonele montane (acoperire 100%) dar și prin Banat și Crișana (grad de acoperire de 60 – 80%). Iar situația rămâne neschimbată până spre orele prânzului, când aceleași regiuni menționate mai sus sunt total acoperite de nori. În același timp, nebulozitatea joasă, odată cu orele amiezii își va face apariția și prin Moldova (50 – 70% acoperire). Odată cu a doua parte a amiezii și seara, cerul începe să se mai degaje de nori, iar norii joși rămân prin Muntenia, zonele montane, vestul extrem al Banatului și nordul Transilvaniei.

Ceață:

– La începutul nopții avem parte de condiții de ceață- prin toate zonele montane. Spre dimineață ceața se extinde și în zonele joase din județele Suceava, Neamț, Bacău sau Gorj. Condițiile de ceață se vor risipi până în a doua parte a dimineții. La finalul zilei ceața reapare prin zonele montane.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin Muntenia (Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Prahova), nordul Olteniei, prin Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei. Plouă aproape toată noaptea în aceste regiuni, iar la primele ore ale dimineții ploile se concentrează pe Muntenia și vestul Olteniei, unde vor fi moderate / abundente. Precipitațiile se extind și, în a doua parte a dimineții, plouă moderat spre abundent în Muntenia, nordul și centrul Olteniei, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și prin Dobrogea. În Dobrogea ploile vor fi însoțite și de oraje puternice. Spre finalul amiezii ploile se mai restrâng din Muntenia, Moldova, chiar și din Transilvania, rămân pe zonele montane, Crișana, Maramureș, nordul și estul extrem al Moldovei și Oltenia (aici avem parte și de oraje). Seara și până la finalul intervalului ploile se regrupează pe Muntenia, Oltenia, Meridionali, prin Banat și Transilvania, apoi și prin Banat, iar prin Muntenia acestea vor fi și zgomotoase.

precipitații16mai

Vânt:

– La începutul nopții vântul va avea intensificări moderate prin Dobrogea (50 – 60 km/h), dar și prin Moldova și zonele montane (40 – 45 km/h). După amiaza rafalele se intensifică în zonele montane (zona Meridionalilor atinge chiar și 80 – 100 km/h), respectiv 50 – 60 km/h în restul zonelor montane. În Muntenia, Oltenia, Dobrogea vorbim de intensificări care vor ajunge la un 40 – 45 km/h. Seara aduce un vânt destul de liniștit la nivelul întregii țări.

Fenomene convective:

– Valori CAPE de 800 – 1000 J/Kg vor fi atinse pe arii extinse în Muntenia, în timp ce în Oltenia, sudul Transilvaniei, Maramureș vor fi valori de 500 – 700 J/Kg. În extremitatea sudică a județului Călărași putem ajunge la un CAPE de 1200 J/Kg. Lifted Index va avea valori de –2 spre –3 grade în Transilvania, Maramureș, Oltenia dar și prin Moldova (estul regiunii), în timp ce în Muntenia ajungem la –5 spre –6 grade. Forfecarea 0-6 km va fi la un 22 – 24 m/s în Maramureș, Moldova  și sudul extrem al Olteniei și Munteniei. În zona Bucureștiului se vor atinge 18 – 20 m/s. Thompson Index va fi la valori de 28 – 30, 32 K în Oltenia, Maramureș, Muntenia (inclusiv București) sudul Moldovei și Dobrogea. Apa precipitabilă va fi la nivelul aproape întregii țări la valori de 25 – 30, 35 mm (aceste ultime valori mai ales pe Muntenia, Moldova și Dobrogea).

Scenariu:

– În ciuda acestor parametri foarte buni, este greu de spus dacă mâine vom avea parte de ceva mai consistent decât ploi torențiale și posibile descărcări electrice. O posibilă celulă convectivă pare a se forma, spre dimineață, în zona graniței județelor Teleorman, Giurgiu, Argeș și Dâmbovița, dar aceasta se va stinge destul de repede. De interes devine, la orele prânzului, Dobrogea, acolo unde modelele arată o posibilă supercelulă care se formează în zona Mării Negre și apoi se deplasează spre județul Tulcea, iar la nivelul acestui județ va acționa preț de câteva ore, putând lăsa în urmă cantități mari de precipitații, vânt ce la rafale poate atinge și 60 – 70 km/h, grindină de dimensiunii medii și mari. Și aici lucrurile stau în cumpănă pentru că modelele arată, la orele amiezii, un indice CIN (Convective Inhibition) la valori de –180 spre –250 J/Kg.

Concluzii:

– O nouă zi cu ploi din plin, cu temperaturi în jurul a 18 – 20 de grade în mare parte din țară, cu soarele destul de pitit de noi. Vântul va fi și el moderat iar ceața posibil să fie din plin prezentă prin zonele montane. Cât despre fenomenele convective, acestea sunt sub semnul incertitudinii. În ciuda unor parametri foarte bune, ploile din timpul nopții și de pe tot parcursul dimineții ar putea inhiba apariția lor.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=GFIGL7xiFgA&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *