prognoze

Prognoză meteo 15 mai 2019–ploi zgomotoase, vânt nervos!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic ziua de mâine aduce deasupra României un ciclon mediteraneean, Zacharias, în timp ce la nord vest de țara noastră avem un vast câmp anticiclonic, Neyvi. Din punct de vedere al fronturilor, la începutul intervalului avem un front cald la vest de noi, care se va poziționa mai apoi pe sud-vestul țării. La finalul intervalului de prognoză vom avea un front rece în estul și nord-estul țării. Din punct de vedere al circulației, România va fi mâine cel mai bun exemplu al unei anomalii: aport de aer rece pe vest și centru, aer cald dinspre Rusia pe est, sud-est.

Temperaturi:

– Vom avea parte de o noapte în care temperaturile minime vor apleca de la valori de 8 – 10, 12 grade la nivelul întregii țări. În estul extrem al Dobrogei se pot atinge și 14 –1 5 grade, iar în zonele montane se vor atinge 5 – 7, 9 grade. Maximele zilei vor rămâne la valori modeste în Banat, sudul și centrul Crișanei, unde nu se ating mai mult de 14 – 16, 18 grade. În restul țării maximele urcă până la 22 – 24, 25 de grade. În zonele montane vor fi temperaturi de 12 – 14, 15 grade.

Nebulozitate:

– Încă de la începutul nopții nebulozitatea joasă va fi accentuată în zonele montane, Banat și nordul Moldovei. Până la orele dimineții norii se adună și în centrul și sudul Moldovei dar și prin nordul Transilvaniei, iar la orele prânzului avem parte de nori joși și prin estul, centrul și sudul Munteniei, dar și prin Crișana. După amiaza și până la orele serii cerul se mai degajă, iar la finalul intervalului de prognoză norii joși mai sunt prezenți prin Muntenia, Transilvania, Banat și prin zonele montane.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin zona Orientalilor, Meridionalilor, dar și prin nordul și centrul Moldovei respectiv zona Hunedoarei. În zonele montane ceața ar putea persista chiar până spre orele prânzului. La finalul zilei ceața ar putea reveni în zona Apusenilor, Munții Banatului dar și prin zona Maramureșului.

Precipitații:

– Începem noaptea cu ploi prin nordul și sudul Moldovei, prin zonele montane, și mai consistente în sudul Banatului, Oltenia, vestul și nordul Munteniei. Precipitațiile au o deplasare SV – NV, astfel că până la orele dimineții ele cuprind tot Banatul, mare parte din Crișana, dar ele rămân prezente și prin Oltenia și Dobrogea, respectiv zonele montane. Până la orele prânzului ploile reapar și prin Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureș, sudul Moldovei și zonele montane, continuă în Crișana  și se retrag de prin zona Banatului. Orele amiezii aduc ploi zgomotoase în Transilvania, zonele montane, nordul Crișanei, Oltenia, Muntenia. Seara ploile continuă în Muntenia, Transilvania, Maramureș, zonele montane și nordul Moldovei. De interes pentru a doua parte a amiezii și seara zilei de mâine vor fi fenomenele orajoase din Transilvania și Muntenia.

precipitații15mai

Vânt:

– Mâine va fi o zi în care vântul va fi activ pe tot parcursul zilei. La începutul nopții avem rafale de 50 – 70 km/h în zonele montane și de 40 – 45 km/h prin Muntenia. Odată cu orele dimineții și apoi la prânz vântul devine deosebit de nervos în zonele montane (Orientali, Meridionali) dar și prin sud-estul extrem al Munteniei, acolo unde se pot atinge, la rafală, și 90 – 100, 110 km/h. În estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea și Maramureș vom avea rafale de 50 – 60 km/h. Orele amiezii intensifică, astfel că în zonele montane se ating și 110 – 120 km/h, 80 – 90 km/h în sudul și centrul Moldovei, estul Munteniei. Orele serii aduc o liniștire din acest punct de vedere, rafale de 80 – 90 km/h se mai ating doar în zonele montane, în timp ce prin centrul Moldovei și sud-estul extrem al Munteniei vom mai avea intensificări de 50 – 60 km/h.

Fenomene convective:

– Valori CAPE foarte bune vom avea în Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei și Muntenia (800 – 1000 J/KG), iar în sudul extrem al județului Călărași vom avea chiar 1300 – 1400 J/Kg. Lifted Index va fi la valori foarte bune în aceleași regiuni, cu –3 spre –5 grade. În sudul extrem al Munteniei (Călărași dar și București) se pot atinge și –6 grade. Forfecarea în Transilvania ajunge la valori de 17 – 20 m/s, iar în Muntenia, Dobrogea, zonele montane, Moldova, la 26 – 28 m/s. Thompson Index ajunge la 30 – 32 K în sudul și estul Munteniei, nordul Moldovei, dar și prin vestul Crișanei, iar în Transilvania, Oltenia, mare parte din Crișana avem valori de 24 – 26, 28 K. Apa precipitabilă va avea valori de 25 – 30, 35 mm în Transilvania, Crișana, Maramureș, Moldova, Oltenia și Muntenia. Acești parametri pot aduce, în zonele menționate mai sus, ploi având caracter de aversă, cantități de precipitații ce pot trece de 30 – 35 mm, vânt cu aspect de vijelie (peste 50 – 60 km/h), grindină de dimensiuni medii și mari.

Scenariu:

– Odată cu orele amiezii, în Transilvania se formează primele celule convective. Posibile supercelule ar putea apărea pe aliniamentul județelor Sălaj – Maramureș, dar nu este exclusă o supercelulă și în județul Mureș. O a doua superlulă, posibil chiar un MSC se poate forma la granița județelor Cluj – Bistrița – Mureș. Odată cu apropierea serii, de interes devine sudul țării. O celulă convectivă se formează pe aliniamentul Teleorman – Giurgiu – Ilfov, pentru ca mai apoi, dinspre Bulgaria să pătrundă o supercelulă (posibil MSC) prin Olt, Teleorman, iar acest sistem convectiv, să traverseze, până la finalul zilei, județele Olt, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și Prahova.

Concluzii:

– Ziua de mâine se anunță a fi una zgomotoasă dar și agitată. Ploi pe arii extinse, prin unele zone posibil să avem fenomene convective ce pot deveni severe. Vântul pare nebun după primăvară prin sud și est, respectiv zonele montane. Temperaturile în schimb, cu excepția vestului, se apropie de normal, chiar de o zi de început de vară. Ceața nu lipsește nici ea, prin zonele montane și Moldova.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=OPV7dcm1Y2k&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *