Prognoză meteo 13 mai 2019–zile de vară, ploi de vară!
Context sinoptic:
– Contextul sinoptic al zilei de mâine ne arată un câmp de presiune ridicată, asociat anticiclonului Neyvi, care se manifestă în cea mai mare parte a Europei vestice, nordice și centrale, inclusiv în zona de vest, nord –vest a țării noastre dar și o depresiune mediteraneeană care se află la sud de tara noastră și care ne va influența în zilele următoare. Din punct de vedere al fronturilor, avem un front cald și o frontoliză caldă care se depărtează de țara noastră prin vest. Din punct de vedere al circulației, în ciuda prezenței unei mase de aer foarte rece la vest de noi, țara noastră va avea parte de o valori apropiate de normalul perioadei din calendar.
Temperaturi:
– Urmează o noapte cu valori de temperatură ridicate prin Banat, Crișana, Oltenia, zone unde se vor atinge și 14 – 16 grade. În restul țării vom avea minime de 8 – 10, 12 grade. În zonele montane temperaturile nopții urcă până la 4 – 6, 7 grade (posibil valori ușor negative pe crestele Meridionalilor, spre –1 grad). Maximele zilei aduc din ce în ce mai mult a vară, astfel că la nivelul întregii țări vorbim de maxime între 22 – 24, 25 de grade, cu 14 –16, 17 grade și prin zonele montane, dar și prin extremitatea estică a Dobrogei.
Nebulozitate:
– Pe timpul nopții norii joși sunt prezenți prin vestul Orientalilor, Munții Banatului dar și prin sudul Moldovei și mai ales prin Dobrogea. La începutul dimineții nebulozitatea joasă apare și prin estul și sud-estul Munteniei, inclusiv în zona Bucureștiului, dar și pe sudul Moldovei. La orele prânzului norii joși se cantonează mai mult prin zonele montane, dar nori răzleți și prin celelalte zone ale țării, de decor. Începând cu a doua parte a amiezii și până la finalul intervalului de prognoză cerul se eliberează de nori, astfel că avem parte de o zi cu mult soare și căldură.
Ceață:
– La începutul nopții avem condiții de ceață prin zona Meridionalilor și pe arii extinse din Dobrogea. În ultima parte a dimineții condițiile de ceață dispar și până la finalul zilei nu mai avem parte de ceață.
Precipitații:
– Începem noaptea cu ploi prin sudul județului Mehedinți. Odată cu înaintarea în noapte acestea se extind și prin Timiș, Caraș Severin și Gorj, iar la primele ore ale dimineții se restrâng în sudul județului Gorj și nordul județului Mehedinți. Odată cu a doua parte a dimineții ploile apar și prin Orientali, nordul și centrul Moldovei. După amiaza vine cu ploi și prin Transilvania, Maramureș, continuă în zonele montane, iar prin Banat (Timiș, Arad, Caraș-Severin) avem parte și de fenomene convective. Până la finalul zilei ploile continuă în vestul extrem al Banatului, dar și prin sudul Olteniei și Munții Banatului.
Vânt:
– Încă din timpul nopții vântul are intensificări în zona Munților Banatului (rafale de 80 km/h), Meridionalilor și Olteniei (rafale de 40 – 50 km/h). Odată cu orele amiezii , vorbim de rafale moderate prin Oltenia, vestul Munteniei, Crișana, zonele montane (rafale de 50 – 60 km/h), dar și prin estul Munteniei și Dobrogea vom avea vânt cu viteze de 40 – 45 km/h. În zona Munților Banatului se pot atinge viteze și 90 – 100 km/h.
Fenomene convective:
– Amiaza și seara zilei de mâine vin cu valori CAPE de peste 800 – 1000 J/Kg în Banat, Crișana, Apuseni, în timp ce în Transilvania se pot atinge chiar și 1500 – 1600 J/Kg. În sudul extrem al Olteniei și sud-vestul Munteniei CAPE va ajunge la un 700 j/Kg. Acestea sunt zonele unde și Lifted Index va avea valori de –3 spre –4 grade, iar în nordul Moldovei –1 spre –2 (cu un CAPE de 300 – 400 J/Kg). Forfecarea 0 – 6 km va fi la un 15 – 20 m/s prin Oltenia și Muntenia, și doar 8 – 10 m/s în Banat, Crișana, și Transilvania. Thompson Index va avea valori de 26 – 28 K prin Crișana, nordul Moldovei și 32 – 34 K prin Banat. În Banat avem și apa precipitabilă cea mai mare (25 – 30 mm), în timp ce în Crișana, sudul Olteniei și sudul extrem al Munteniei respectiv nordul Moldovei vom avea 20 – 22 mm. Posibila desfășurare a zilei arată o serie de celule convective care se vor dezvolta la orele amiezii prin Banat, dintre care cea mai intensă va fi la granița de vest a județului Arad. Astfel de convecții singulare sunt posibile și prin nordul județului Caraș Severin sau estul județului Hunedoara. În aceste zone este posibil să avem ploi cu un caracter torențial (25 – 30 l/mp), oraje, intensificări ale vântului care să ia aspect de vijelie și grindină de mici dimensiuni.
Concluzii:
– Ziua de mâine poate fi caracterizată ca un început bun de săptămână. Temperaturile sunt în creștere, cerul ne lasă soarele la dispoziție mult mai mult timp. Ploile nu dispar nici ele total din peisaj, prin Banat am putea avea chiar și convecții. Vântul va fi destul de activ într-o bună parte din țară iar ceața va fi la ordinea nopții și dimineții prin Dobrogea.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HomJHr_h0Xo&w=853&h=480]