prognoze

Prognoză meteo 11 mai 2019–ceață și ploi!

Context sinoptic:

– Ne pregătim de vizita unei noi depresiuni mediteraneene, Zacharias, care va aborda țara noastră mai ales spre finalul intervalului de prognoză.  Din punct de vedere al fronturilor, cel puțin mâine  nu suntem abordați direct de niciunul. Din punct de vedere al circulației suntem și rămânem încă pe anomalii termice ușor negative, dar, spre finalul intervalului, pe circulație vestică avem parte de o încălzire începând cu vestul țării.

Temperaturi:

– Avem parte de o noapte cu minime ce se vor situa, la nivelul întregii țări, între 6 – 8, 9 grade. Posibil ușor mai ridicate, spre 10 grade, în extremitatea sudică a Olteniei, Dobrogea sau sudul Moldovei. În zonele montane vom avea minime de 3 – 5, 7 grade. Maximele de mâine sunt cam ceea ce ar trebui să avem în această perioadă a anului, astfel că se vor atinge 18 – 20, 22 de grade la nivelul întregii țări. În zonele montane se vor atinge în jur de 6 – 7 pe crestele Meridionalilor și 9 – 11, 12 grade în restul zonelor montane.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și până la orele dimineții norii joși sunt prezenți prin Moldova, estul Munteniei,, zonele montane și estul Transilvaniei. Până la orele prânzului nebulozitatea tot în aceste zone rămâne, plus Dobrogea, doar că gradul de acoperire variază de la 30 – 40, 50%, și doar prin zonele montane și Maramureș spre 80 – 100%. După amiaza și până la finalul zilei avem parte de un cer din ce în ce mai senin.

Ceață:

– La începutul nopții ceața este prezentă mai ales prin zonale montane, dar, odată cu trecerea orelor, se extinde în Moldova, prin Transilvania, Muntenia (inclusiv București), iar în primele ore ale dimineții ajunge și în Dobrogea, Banat, Maramureș și Crișana. Până la orele prânzului dispare din peisaj pentru tot restul zilei.

ceață11mai

Precipitații:

– Despre ploi vorbim și mâine, în toată țara, cel puțin până spre finalul intervalului de prognoză. La începutul intervalului avem ploi prin Banat, Transilvania, zonele montane, vestul și sudul Moldovei, pentru ca până la primele ore ale dimineții să avem parte de ele și în estul Munteniei, și prin zona Capitalei, apoi și prim Maramureș, nordul Moldovei. Până la orele prânzului ploile se extind la nivelul întregii țări, apar și fenomene convective, la început prin Transilvania și Meridionali, apoi și prin Orientali și Muntenia, respectiv Dobrogea. În a doua parte a amiezii continuă ploile prin Transilvania, Maramureș, Crișana, Moldova, estul Munteniei. Seara și spre finalul zilei precipitațiile se restrâng prin zona Sucevei, Dâmbovița, Argeș, Iași, Călărași și Constanța, pentru ca apoi să dispară din peisaj.

Vânt:

– Avem parte de un vânt slab în cea mai mare parte a țării, cu intensificări moderate prin zonele montane, sudul Olteniei, Transilvania și Maramureș, cu rafale ce pot ajunge și la 45 – 50 km/h.

Fenomene convective:

– Valorile CAPE vor fi slabe în aproape toată țara (100 – 200 J/Kg), cu excepția Crișanei, Maramureșului, nordului Transilvaniei și nordului Munteniei, unde se pot atinge valori de 400 – 500 J/Kg. Tot în aceste zone Lifted Index va avea valori de –1 spre –2 grade, în timp ce forfecarea 0 – 6 km va fi la un 14 – 15 m/s prin Crișana și doar 8 – 9 m/s prin Muntenia. Thompson Index va avea valori bune în zona Munteniei cu 28 – 30, 32 K. Tot în zona Munteniei avem și apa precipitabilă la cele mai mari valori, de 20 – 25 mm. Uitându-ne la acești parametrii, ne putem aștepta ca și mâine să avem manifestări convective ușoare, cu ploi ce pot deveni torențiale, posibile descărcări electrice, asta mai ales prin estul și sudul Munteniei, inclusiv București, dar și prin Crișana.

Concluzii:

– Mâine avem parte de temperaturi în creștere la nivelul întregii țări, nu scăpăm nici de ploi, care pot avea și caracter convectiv mai ales prin sud est, inclusiv București. Ceața va fi și ea prezentă pe arii extinse, mai ales prin Moldova.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=-JsB6h3Op18&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *