prognoze

Prognoză meteo 10 mai 2019–afară plouă!

Context sinoptic:

– Începem și ziua de mâine tot sub influența câmpului de presiune scăzută asociat depresiunii Yukon cu centrul baric jos Xerxes. Din punct de vedere al fronturilor suntem în continuare două fronturi de ocluziune succesive cu deplasare E, NE care se vor manifesta până dincolo de orele amiezii. La finalul zilei de interes va fi o depresiune ce se va situa în Marea Neagră, chiar în zona țării noastre și care își va face simțită prezența mai ales pe estul țării. Din punct de vedere al circulației rămânem încă în sectorul un pic mai rece, cu anomalii termice de până la –3, –4 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Încep să crească și minimele, astfel că noaptea care urmează avem parte de minime în jurul a 7 – 9, 11 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția estului și nordului Dobrogei, unde putem avea și valori de 13 – 14 grade. În zonele montane minimele urcă spre 3 – 5, 6 grade. Maximele ajung la valori de 18 – 20, 21 de grade prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia dar și sudul Dobrogei și nordul Moldovei. ÎN Maramureș, Transilvania, centrul și sudul Moldovei maximele se opresc la 14 – 16, 17 grade. Pe crestele montane nu trecem de 3 – 5, 7 grade, iar in restul zonelor montane maximele se opresc la 8 – 10, 11 grade.

Nebulozitate:

– Începem noaptea cu nebulozitate joasă accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, centrul și vestul Munteniei și zonele aferente ale acestor regiuni. Având o deplasare de la est la vest, norii joși ajung până la orele dimineții în toată Muntenia, dar și prin sudul Moldovei. Dimineața, prin Oltenia și izolat Muntenia cerul se mai degajă de nori, pentru puțin timp. Orele prânzului vin cu nori joși în aproape toată țara, dar cu un grad de acoperire spre 80 – 100% mai ales în zonele montane, Transilvania, estul Munteniei, sudul Dobrogei, Maramureș, dar și prin Moldova. După amiaza cerul se degajă de nori în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane, nordului Dobrogei și sudul Transilvaniei. Seara și finalul zilei mai vorbim de nori joși prin zonele montane, Moldova și nordul Dobrogei.

nebulozitate10mai

Ceață:

– Condiții de ceață avem mai ales la finalul zilei, prin zonele montane, pe arii restrânse.

Precipitații:

– Din punct de vedere al precipitațiilor, ziua de mâine este simplu de descris: ploi, ploi și iar ploi. Încă de la începutul intervalului de prognoză avem parte de ploi moderate în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, Muntenia. Pe crestele montane avem parte de lapoviță și ninsori. Frontul de ploi are o deplasare de la vest la est, astfel că până la orele dimineții ploile ajung și în Dobrogea dar și prin sudul Moldovei. Dimineața, prin Banat, Crișana, Oltenia, sudul Munteniei avem parte și de câteva reprize de pauză, dar ploile sunt prezente în toată țara pe parcursul după amiezii. Seara ploile se concentrează în zona Moldovei, zonele montane, estul Munteniei iar la finalul intervalului ploile rămân prin Banat, zonele montane, Dobrogea și Moldova. Pe crestele Meridionalilor ziua de mâine va mai putea aduce lapoviță și ninsori.

Vânt:

– Ziua de mâine ne aduce un vânt destul de liniștit, cu ceva rafale mai moderate doar prin Dobrogea, sudul extrem al Olteniei.

Fenomene convective:

– Ziua de mâine aduce ceva CAPE prin Banat (400 J/kg), prin sudul Olteniei și al Munteniei (300 – 400 J/Kg) și prin sudul Dobrogei (500 – 600 J/Kg) În aceste zone și Lifted Index va avea valori de –1 spre –2 grade. Din păcate va lipsi vântul de forfecare, nu va trece de un 5 – 6 m/s în niciuna din aceste zone. Thompson Index are valori de 26 – 28, 30 K prin Banat, 20 – 22, 24 K în Oltenia și Muntenia, respectiv 8 – 10 K în Dobrogea. Apa precipitabilă va fi la un 20 – 24 mm în Oltenia și Muntenia. Acești parametri oferă condiții de ceva fenomene convective, mai ales prin Banat, sudul extrem al Olteniei, Muntenia, zone unde este posibil să avem ploi cu un caracter torențial, ceva fenomene orajoase.

Concluzii:

– Ziua de mâine poate fi caracterizată printr-un singur cuvânt: ploi, ploi și iarăși ploi. ele vor fi prezente pe tot parcursul zilei, pe arii restrânse vor avea și caracterial torențial, pot apărea și oraje. Temperaturile sunt în creștere, cerul se mai eliberează mai ales cu a doua parte a zilei. Vântul va fi și el mai calm.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=QJKhsOTM0Yo&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *