prognoze

Prognoză meteo 09 mai 2019–nou val de ploi!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine găsește țara noastră sub acțiunea unui câmp de presiune scăzută, asociată depresiunilor Xerxes și Yukon, iar odată cu această depresiune vine și un front de ocluziune care va influența vremea de mâine. Din punct de vedere al circulației lucrurile se mai ameliorează, chiar dacă rămânem tot pe o abatere ușor negativă.

Temperaturi:

– La noapte minimele pleacă de la valori negative în zonele montane (-1 spre –3, –5 grade pe creste), în Transilvania, Maramureș, Moldova nu trecem de 1 – 3, 4 grade. Pentru Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia și Dobrogea minimele urcă la valori de 6 – 8 grade, izolat spre 9 – 10 grade prin sudul extrem al Banatului. Maximele zilei marchează o creștere, astfel că în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova dar și Transilvania se vor atinge 16 – 18, 20 de grade (izolat, prin sudul extrem al Olteniei chiar 21 – 22 de grade). În Banat și Crișana maximele se opresc la un 15 – 17, 18 grade, iar în zonele montane 10 – 12, 13 grade, cu 5 – 7, 8 pe creste.

maxime09mai

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și până spre dimineață avem parte de ceva nori joși prin zonele montane, Dobrogea și estul extrem al Moldovei, dar ușor, ușor, norii pleacă și de aici, astfel că dimineața avem parte de un cer senin în toată țara. Orele prânzului și amiaza readuc nebulozitatea joasă prin sudul și estul Munteniei, Meridionali, Apuseni și vestul extrem al Banatului și Crișanei. Seara și finalul intervalului de prognoză, nebulozitatea se concentrează pe Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, Meridionali și Apuseni.

Ceață:

–  Condiții de ceață vom avea doar pe timpul nopții prin nordul județului Argeș.

Precipitații:

– Pe timpul nopții avem parte de ploi prin Tulcea și nordul județului Constanța. Lucrurile se schimbă odată cu primele ore ale dimineții, când un front de precipitații (ploi) intră prin Banat și Crișana. După amiaza acestea se extind și prin Maramureș, Apuseni, Munții Banatului, Transilvania. Odată cu orele serii ploile cresc în intensitate în Banat, Oltenia, Apuseni dar și prin Crișana și se extind și în nordul și vestul Munteniei. Frontul are o deplasare V – E, astfel ca la finalul intervalului avem ploi moderate în Oltenia, Muntenia, Banat, plouă și prin Transilvania, Maramureș, iar pe crestele Meridionalilor avem parte și de lapoviță și ninsori. În București ploile (moderate) își fac apariția spre finalul serii.

Vânt:

– Ziua de mâine aduce un vânt cu rafale moderate prin zonele montane, prin Dobrogea, dar și prin sudul Moldovei, regiuni unde rafalele pot ajunge la 45 – 50 km/h, dar, izolat, mai ales pe creste, se pot atinge și viteze de 80 – 90 km/h. 

Concluzii:

– Ziua de mâine, cel puțin în mare parte din ea, readuce calmul la nivelul țării noastre. Precipitații puține, temperaturi în creștere, vând slab spre moderat. Lucrurile se schimbă din a doua parte a amiezii, când suntem abordați de un front de ocluziune ce vine cu precipitații care se vor extinde, până la orele serii în mare parte din țară.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=e_SuG_JQl_M&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *