prognoze

Prognoză meteo 08 mai 2019–alertă de vânt puternic în Moldova, Dobrogea și zonele montane!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine ne regăsește sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Maxine, dar dinspre Atlantic se apropie deja un nou ciclon, Yukon, care deja se grăbește spre arealul țării noastre și ne va influența vremea în zilele următoare. Din punct de vedere al fronturilor, acestea sunt departe de noi (o frontoliză caldă la nord –est , respectiv un vast front de ocluziune la vest). Din punct de vedere al circulației rămânem și mâine tot pe circulație vestică și în sectorul rece, cu abateri termice negative și de –5 spre –7 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– La noapte avem parte de minime negative în zonele montane (-1 spre –3, –5, cele din urmă valori mai ales pe creste). În Maramureș, Transilvania, zonele depresionare și subcarpatice dar și prin mare parte din Banat și Crișana temperaturile nocturne se opresc la 1 – 3, 5 grade. Pentru restul țării nu vom avea minime mai mari de 6 – 8, 10 grade. Maximele de mâine rămân modeste pentru perioada în care ne aflăm. Nu trecem de 1 – 3, 5 grade în zonele montana (cu valori chiar ușor negative pe creste), în timp ce pentru restul regiunilor ne vom mulțumi cu 10 – 12, 14 grade, poate ușor mai ridicate, spre 15 – 16 grade prin sudul Munteniei, Oltenia, Banat și Crișana. 

Nebulozitate:

– Începem noaptea cu nori joși peste toată Moldova, zonele montane, estul Transilvaniei, sud-estul Munteniei și Dobrogea., iar această situație rămâne valabilă până spre orele prânzului, când nebulozitatea joasă se accentuează și în Muntenia și Transilvania. Nici din celelalte regiuni nu vor lipsi norii doar că gradul de acoperire al cerului cu ei nu va trece de un 20 – 30%. Odată cu intrarea în seară cerul începe să se degajeze de nori, astfel că la finalul intervalului de prognoză mai avem nebulozitate accentuată doar prin zonele montane, prin estul extrem al Moldovei și nordul Dobrogei.

Ceață:

– Pe timpul nopții și până la orele dimineții avem condiții de ceață prin zonele montane ale județelor Maramureș, Bistrița, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu și Hunedoara, dar și prin nordul județului Dâmbovița. În a doua parte a dimineții ceața ar putea persista mai ales prin sudul județului Brașov și nordul județului Argeș.

Precipitații:

– La începutul nopții avem precipitații pe arii extinse în Maramureș (ploi), Moldova (nord și centru – ploi), sudul și nordul Transilvaniei, estul Munteniei (ploi). În zonele montane se vor semnala în continuare lapoviță și ninsori. Odată cu înaintarea în noapte și până la primele ore ale dimineții aria ploilor se limitează la centrul și sudul Moldovei iar în Meridionali avem parte mai ales de ninsori. Până la orele prânzului va continua să plouă pe arii extinse în Moldova, dar ploile nu lipsesc nici din Transilvania, Maramureș, Banat, chiar dacă nu sunt organizate și pe arii extinse. După amiaza mai avem parte de ploi prin nordul Dobrogei, estul Munteniei, dar ploi răzlețe vom avea și prin restul Munteniei, prin Banat și prin Transilvania. La începutul serii mai avem parte de ceva ploi prin sudul extrem al Munteniei și apoi acestea vor înceta.

precipitații08mai

Vânt:

– Începem noaptea cu vânt intens în zonele montane (unde rafalele pot ajunge și la 80 – 100 de km), dar și prin nordul Moldovei (unde avem rafale de 50 – 60, izolat chiar spre 80 km/h). Dimineața și mai apoi pe tot parcursul amiezii, interesul se mută pe Moldova și Dobrogea, unde vântul va fi cu rafale de 50 – 60 km/h, iar prin Suceava, Botoșani, Iași, Neamț se pot atinge și 70 – 80 km/h. Până la orele prânzului vântul va sufla puternic, cu peste 80 km/h și în zona Meridionalilor, Carpaților de Curbură și Orientalilor. Seara și finalul zilei vin cu o liniștire a vântului la nivelul întregii țări.

Concluzii:

– Ziua de mâine rămâne cu valori de temperatură sub normalul perioadei (nu mai mult de 15 – 16 grade față de 22 – 24 de grade). Ploile nu dispar nici ele, cel puțin până seara, chiar dacă nu mai sunt la fel de organizate. Soarele se mai arată din când în când printre nori. Vântul va fi vedeta zilei, mai ales în Moldova, Dobrogea și zonele montane.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=c0ZTn0K6t7w&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *