Prognoză meteo 07 mai 2019–viscol la munte, atmosferă de noiembrie prin sud!
Context sinoptic:
– Cel puțin în prima parte a zilei rămânem sub influența depresiunii mediteraneene care a afectat vremea din țara noastră în ultimele 24 de ore. Apoi, încet dar sigur, un câmp de presiune ridicată câștigă teren și până la finalul zilei se va regăsi în cea mai mare parte a țării, cu excepția nord-estului extrem al Moldovei, unde se mai pot regăsi fenomene specifice unui câmp de presiune scăzută, asociat unei depresiuni. Din punct de vedere al fronturilor, la începutul intervalului avem parte de un front cald situat la granița estică, dar acesta, împreună cu frontul rece ce ne-a traversat luni, vor fi împinse spre bazinul estic al Mării Negre. Avansul masei de aer foarte rece continuă și mâine la nivelul întregii țări vom fi sub anomalii termice negative ce pot ajunge și la –8, –10 grade, caracterizând o vreme deosebit de rece pentru data din calendar.
Temperaturi:
– Încă de la temperaturile minime resimțim schimbarea termică, reapar valorile negative pe crestele montane (-0 spre –2, –3 grade), respectiv 1 – 3 grade în restul zonelor montane. Pentru restul țări așteptăm valori nocturne ce nu trec de 4 – 6, 8 grade, cu excepția sudului și sud-estului extrem al Moldovei, nordul Dobrogei dar și prin zona Capitalei, unde se pot atinge 10 – 11 grade. Temperaturile maxime rămân la aceleași valori cu cele nocturne, dar și ca distribuție, în zonele montane (negative pe creste, spre 1 – 3, 5 grade ). În Transilvania, Maramureș, nordul și centru Moldovei maximele nu trec de valori de 7 – 9, 10 grade, în timp ce în restul regiunilor țării se opresc la 11 – 13, 14 grade, Valorile cele mai mari ale zilei le vom avea în nordul și estul Dobrogei, unde putem atinge chiar 18 – 20 de grade.
Nebulozitate:
– La începutul nopții, singura zonă din țară unde putem vorbi de un cer variabil, mai mult senin, este reprezentată de sudul Munteniei, Olteniei dar și prin Dobrogea. Odată cu orele dimineții norii joși revin și prin Muntenia, inclusiv zona Capitalei, iar apoi și prin Dobrogea și Oltenia. După amiaza vine cu nebulozitatea în aproape toată țara iar odată cu orele serii cerul se mai degajă prin Muntenia, Oltenia dar și vestul extrem al Banatului. Finalul intervalului de prognoză ne găsește cu nebulozitate accentuată în Moldova, zonele montane, prin Dobrogea și estul Transilvaniei.
Ceață:
– În prima parte a nopții ceața este prezentă în zona Apusenilor și a munților Banatului.
Precipitații:
– Ploile rămân prezente încă de la începutul nopții în Transilvania, Maramureș, Moldova (aici avem parte și de fenomene convective), nordul Munteniei și prin nordul Dobrogei dar și prin Oltenia. Pe crestele montane apar lapovița și ninsorile. Odată cu trecerea nopții și dimineața, lapovița și ninsorile cuprind toate zonele montane, ploile se extind și spre estul Banatului și Crișanei, dar și prin Muntenia (revin și prin zona Bucureștiului). Precipitațiile continuă, și ca tip și ca areal de distribuție și dincolo de orele prânzului, resimțindu-se totuși o restrângere a lor în Moldova. Seara și finalul zilei aduc precipitații doar în Transilvania (ploi), zonele montane (lapoviță și ninsori) respectiv centrul și nordul Moldovei (ploi).
Vânt:
– Avem parte de vânt activ în cea mai mare parte a țării, pe tot parcursul zilei, cu rafale moderate de 45 – 50 km/h, iar în zonele montane, sudul Olteniei, nordul Moldovei se pot atinge, la rafală, chiar și 80 – 90 km/h. În zonele montane vom avea chiar viscol puternic, ținând cont de precipitațiile solide așteptate pe tot parcursul zilei.
Fenomene convective:
– Ziua de mâine nu mai oferă parametri convectivi optimi pentru fenomene severe, astfel că ploile vor fi destul de liniștite, chiar dacă nu neapărat slabe cantitativ.
Concluzii:
– Trecem de la tiparul unei zile furtunoase, cu fenomene severe (grindină, vijelii, cod roșu de posibilă tornadă) la o zi în care avem parte de viscol în zonele montane, de temperaturi în scădere chiar și cu 10 grade față de normal. Ploile continuă pe tot parcursul zilei în cea mai mare parte din țară. Ne vom simți ca în noiembrie.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_-UQtqExm_0&w=853&h=480]