prognoze

Prognoză meteo 06 mai 2019–risc major de fenomene severe extreme!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine ne găsește sub influența unui câmp de presiune scăzută, asociată depresiunii mediteraneene Xerxes. Această depresiune vine însoțită și de fronturi reci, astfel că vom fi abordați de două fronturi reci succesive, pe deplasare V – E. La nivelul țării noastre se va regăsi și linia de grosime care diferențiază precipitațiile solide de lichide, semn că avem parte și de ninsori. Finalul intervalului de prognoză aduce un front cald la NE de țara noastră. Din punct de vedere al circulației, cea mai mare parte a Europei vestice, centrale și nordice se află sub influența unei mase de aer arctic, foarte rece, ce a readus iarna inclusiv la altitudini mai joase ale acestor regiuni. Pe o deplasare V – E, acest aer rece va ajunge și la noi, începând cu ziua de mâine și mai accentuat marți și miercuri, aducând abaterile termice negative la valori de –8 spre –10 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce temperaturi plăcute la nivelul întregii țări, cu valori de la 6 – 8, 10 grade în zonele montane, 10 – 12, 14 grade în restul țării. Ceva mai cald va fi pe estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei, unde temperaturile minime se vor duce și la valori de 14 – 16 grade. În ceea ce privește maximele zilei, cele mai ridicate temperaturi le vom atinge în Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, unde se pot atinge și 22 – 24, 25 de grade, în timp ce în Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei se vor atinge 13 – 15, 16 grade. În zonele montane maximele ajung la 10 – 12, 14 grade.

Nebulozitate:

– La începutul nopții norii joși sunt prezenți prin vestul Banatului, nordul Maramureșului, zonele montane da și prin sudul Moldovei. Odată cu orele dimineții nebulozitatea joasă se accentuează în tot Banatul, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, dar și prin Oltenia, Muntenia și Moldova. Odată cu orele amiezii și până spre seară cerul se degajă de nori în cea mai mare parte a țării, cu excepția Banatului, Crișanei, nordului Apusenilor și al Moldovei, Apuseni și nordul Maramureșului. Finalul intervalului de prognoză readuce nebulozitatea joasă pe tot vestul, nordul, centrul și estul țării, dar și prin Muntenia (estul și sud-estul regiunii, inclusiv București).

Ceață:

– Pe timpul nopții ceața este prezentă mai ales prin zonele montane, iar dimineața inclusiv prin Oltenia (Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj). Seara și la finalul intervalului de prognoză ceața ar putea apărea mai ales prin zona Apusenilor.

Precipitații:

– În ceea ce privește precipitațiile, vorbim de ploi pe tot parcursul intervalului de prognoză, în toate regiunile țării. Dacă pe timpul nopții și al dimineții avem parte mai ales de ploi și mai puțin de fenomene electrice, vânt sau grindină, situația se schimbă odată cu orele prânzului, amiaza și seara zilei de mâine când furtunile devin din ce în ce mai virulente, mai ales pe Muntenia, Dobrogea și Moldova. Cantitățile de precipitații se vor îndrepta spre un 15 – 20, 25 mm în 24 de ore în Banat, Crișana, Maramureș, prin centrul și estul Munteniei, Moldova. În zonele montane se pot acumula și peste 35 – 40 l/mp, iar în restul țării doar 10 – 15 l/mp.

precipitații06mai

Vânt:

– Ziua de mâine aduce un vânt mai activ mai ales prin zona Dobrogei, nord vestul Crișanei, Moldova, Munții Banatului și Oltenia, zone unde la rafală se pot atinge și 40 – 50 km/h. În restul țării vorbim de un vânt slab, cu excepția momentelor în care, izolat, pot apărea fenomene convective.

Fenomene convective:

– După amiaza zilei de mâine aduce valori CAPE de peste 600 – 800, 900 J/Kg în Transilvania, Muntenia, zonele montane, Dobrogea, centrul și nordul Moldovei. Lifted Index la valori negative avem prin Maramureș, Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova (centru și sud). În aceste regiuni vorbim de valori de la –1 spre –3, –5 grade, iar pe estul Munteniei, vestul  Moldovei, Orientali, estul Transilvaniei, chiar de valori de –7 spre –9 grade. Vântul de forfecare va fi la viteze de 25 – 30 m/s în sudul Olteniei, sudul și centrul Munteniei iar seara în Moldova. Prin Dobrogea se oprește la un 15 – 20 m/s. Tot pe estul Munteniei, Dobrogea și Moldova vom avea și cele mai mari valori ale apei precipitabile, de 25 – 30 mm. Thompson Index va avea valori ridicate (30, 32 spre 34, 36 K) tot în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova. Evoluție evenimente: Odată cu orele după amiezii, se pot forma primele celule în zona Teleorman mai ales, dar putem avea dezvoltări locale inclusiv prin nordul Munteniei (Argeș). În același timp, dinspre Bulgaria vor avansa celule multiple, foarte bine dezvoltate, astfel că în cel mai scurt timp vorbim de un mic asediu pe Călărași, Teleorman. Situația devine cu adevărat de interes spre finalul amiezii și imediat ce pare că avem posibilitatea un squall line sau chiar MSC ce se formează la granița județelor Ialomița, Brăila, Buzău, Prahova, fără a exclude din ecuație și zona Ilfov – București. După aceea vorbim de o traiectorie pe direcția Buzău- Brăila – Galați – Vrancea și stingerea frontului în aceste zone. La ce ne putem aștepta: precipitații cu aspect torențial ce pot lăsa și 35 – 40 l/mp, fenomene orajoase (activitate electrică intensă), vânt care la rafale să depășească 50 – 60 km/h, grindină de dimensiuni mici și medii. Se poate repeta scenariul tornadei de săptămâna trecută? Greu de prognozat, dar dacă ne uităm pe modelare, observăm un culoar pe traseul Teleorman – Giurgiu – Ialomița – Buzău – Brăila – Galați, traseu pe care fenomenele convective se intensifică cu fiecare deplasare și la un moment dat putem iarăși vorbim de super celule sau chiar MSC (mezoscalar convective system).

Concluzii:

– Ne așteaptă o zi zgomotoasă, cu ploi pe tot parcursul zilei, cu fenomene periculoase care trebuie să ne țină în gardă și să urmărim avertizările meteo oficiale. Soarele se va arăta și el din când în când iar temperaturile, chiar dacă în scădere prin unele zone, se păstrează la valori bune prin sud, centru și est. Vor fi și condiții de ceață mai ales prin zonele montane.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=BHB1e4cP1yc&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *