prognoze

Prognoză meteo 25 aprilie 2019–temperaturi de iunie, furtuni prin vest!

Context sinoptic:

Din punct de vedere sinoptic lucrurile nu se schimbă major nici mâine, țara noastră urmând să se afle sub influența aceluiași câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Leonore. În același timp, la vest de noi continuă să se dezvolte depresiunea Sander, cea care devine de interes pentru zilele de Paște. Din punct de vedere al fronturilor, cel puțin pentru următoarele 24 de ore acestea vor fi departe de noi. Continuăm și mâine să fim pe circulație vestică, caldă, astfel că mâine anomaliile termice pozitive se vor accentua mâine.

Temperaturi:

– Noaptea vine cu temperaturi de la 1 –3, 4 grade în zonele montane (posibil ușor negative prin nordul Orientalilor, spre –1, –2 grade), în timp ce în Banat, Crișana, vestul Maramureșului se vor atinge și 13 – 15 grade. În restul țării minimele rămân la valori de 4 – 6, 8 grade. Ne-a lipsit căldura, de mâine avem parte de prea multă, ajungând la valori de temperatură specifice mai degrabă unui sfârșit de iunie. La nivelul întregii țări vorbim de valori de la 21 – 23, 25 de grade, dar în sudul extrem al Munteniei, al Olteniei, în Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș putem ajunge și la temperaturi de 26 – 28, 29 de grade. Și în zonele montane încălzirea este evidentă, urmând să se atingă și 14 – 16 grade.

maxime25aprilie

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de ceva nebulozitate joasă prin județele Mehedinți și Gorj. După amiaza, norii joși apar prin zonele montane, dar după scurt timp cerul se degajă de nori și aici și până la finalul zilei mai vorbim de ceva nebulozitate doar prin Munții Banatului.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin Munții Banatului și prin Meridionali, pe arii restrânse, iar la începutul dimineții și prin Tulcea. Seara, condițiile de ceață reapar tot prin zona Meridionalilor.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi slabe prin Mehedinți. Odată cu înaintarea în noapte ploile apar și prin Caraș Severin, Hunedoara, Timiș, Arad, Bihor, pentru ca dimineața frontul de precipitații să ajungă și în Satu Mare, Sălaj, Cluj, Alba. Până la orele prânzului apar ploi și prin Maramureș, Sibiu sau Mureș, dar și prin nordul Munteniei. După amiază avem parte de ploi prin zonele montane, dar și prin Transilvania, Maramureș și Crișana.

Vânt:

– Pe timpul nopții vântul va prezenta intensificări în zonele montane, unde la rafale se pot atinge și 80 – 90 km/h. După amiaza vine cu rafale moderate (40 – 45 km/h) prin Moldova, Banat, dar și prin Muntenia și Dobrogea. Seara vântul se liniștește la nivelul întregii țări.

Fenomene convective:

– În Transilvania și prin Maramureș avem valori CAPE de 500 – 600 J/Kg, în timp ce în Banat și Crișana valorile CAPE vor fi de excepție, între 1000 și 1200 J/Kg. Și distribuția Lifted Index este cam aceeași (-1 spre –2  în Transilvania și Maramureș, respectiv –3 spre –5 în Banat și Crișana). Thompson Index în jurul a 32 – 34 K prin  Crișana, respectiv 26 – 28, 30 în Transilvania, Maramureș și Banat. Forfecarea 0 – 6 km va fi la valori mici, de 6 – 10 m/s. Apa precipitabilă va fi la valori de 22 – 24, 26 mm. Parametri convectivi optimi pentru Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, cu zonele montane aferente. Pot apărea ploi cu un caracter torențial, fenomene orajoase. Și vântul poate avea intensificări de moment.

Concluzii:

– Trecem de la temperaturi de octombrie la valori maxime de iunie. Vreme de vară prin mare parte din țară, dar mai ales în vest și centru. Există condiții și de fenomene convective, tot prin Crișana, Banat, Transilvania. Soarele va străluci nestingherit în mare parte din țară iar vântul va avea intensificări moderate.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=wACGcyBSzK8&w=560&h=315]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *