prognoze

Prognoză meteo 24 aprilie 2019–mai mult soare, mai cald!

Context sinoptic:

– Din punct de vedre sinoptic ziua de mâine ne regăsește tot sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Leonore, în același timp, la vest de țara noastră, afectând mare parte din Europa de vest și centrală regăsim un vast ciclon care va deveni de interes pentru noi în zilele următoare. În același timp, un front rece asociat acestui ciclon se îndreaptă și spre direcția țării noastre. Avansul aerului cald pe circulație vestică continuă, astfel că ajungem la anomalii termice la nivelul întregii țări, mai accentuate în vestul României.

Temperaturi:

– La noapte vorbim de minime negative (-2 spre –3, –4 grade) doar pe crestele Meridionalilor, în timp ce în restul masivelor montane ne oprim la valori de 1 – 3, 5 grade. În restul regiunilor țării minimele vor fi de  6 – 8, 9 grade. Încălzirea prognozată continuă și mâine astfel că maximele din Banat, Crișana, Transilvania sau sudul extrem al Olteniei ajung la valori de 21 – 23, 24 de grade. În Maramureș, nord-estul și estul Moldovei, Muntenia și Oltenia se vor atinge 16 – 18, 19 grade, în timp ce în restul Moldovei, Subcarpați ne oprim la valori maxime de 14 – 16, 17 grade. În zonele montane se vor atinge 10 – 12 grade. Pe creste maximele nu trec de un 4 – 5 grade.

maxime24aprilie

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nebulozitate joasă mai ales prin zonele montane, cu un grad de acoperire de maxim 70%, pentru ca dimineața și până la orele prânzului să se strângă ceva nori joși mai ales prin zona Apusenilor. După amiaza nebulozitatea joasă se manifestă și prin nordul Orientalilor sau prin zona Carpaților de Curbură. Seara și până la finalul intervalului de prognoză vorbim de un cer senin la nivelul întregii țări.

Ceață:

– Condiții slabe de ceață, atât la începutul intervalului de prognoză cât și la finalul zilei sunt, pe arii restrânse, izolat, prin sudul județului Hunedoara.

Precipitații:

– Precipitațiile nu lipsesc nici mâine, încă de la începutul intervalului de prognoză. Ploi prin Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare sau Caraș Severin. Prin Meridionali avem ploi, lapoviță și ninsori. Odată cu înaintarea în noapte ploile ajung și prin Maramureș,  Bistrița, dar și prin Teleorman sau pe arii restrânse, în Buzău. Lapovița și ninsorile se mută în nordul Orientalilor. La primele ore ale dimineții avem parte de ploi și prin Ialomița, Călărași, Brăila, Constanța, dar și prin Hunedoara sau nordul județului Alba. Ploi slabe apar și prin Moldova, pentru ca în a doua parte a dimineții să se concentrează pe sudul Moldovei (Vrancea, Buzău, Brăila) nordul Dobrogei (Tulcea), dar și prin Caraș Severin, Hunedoara și Mehedinți. Odată cu orele prânzului ploile dispar din peisaj, le mai regăsim doar răzleț prin Hunedoara, Arad, Cluj sau Tulcea.

Vânt:

– Și mâine vântul va continua să sufle cu rafale moderate prin nordul Moldovei, prin Transilvania, prin sud-estul Munteniei și sudul Dobrogei (50 – 60 km/h) și rafale puternice în zonele montane (90 – 100 km/h). 

Concluzii:

– Chiar dacă mai avem parte de ploi, acestea sunt pe arii mult mai restrânse și din a doua parte a zilei dispar. Temperaturile sunt și ele în creștere, ajungând prin vest chiar la 24 – 25 de grade, cerul va fi și el mai mult senin. Vântul continuă însă să aibă rafale moderate și chiar puternice în zonele montane.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=NHpv-RiIRWQ&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *