prognoze

Prognoză meteo 23 aprilie 2019–vin vremuri bune. Și calde!

Context sinoptic:

– Rămânem în continuare sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Scandinav, cu centrul baric maxim denumit Leonore. Din punct de vedere al circulației, ziua de mâine marchează începutul trecerii la o circulație vestică, care va aduce și în țara noastră din ce în ce mai mult aer cald.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează împarte România în două mari părți: zonele montane (cu valori de temperatură negative, de la –1 spre –3, iar pe creste chiar –5, –7 grade), nordul Maramureșului, Moldova, Dobrogea, estul Munteniei (zone unde nu vom trece de minime în jurul a 1 – 3, 4 grade. Cea de a doua parte cuprinde vestul Munteniei, Oltenia, Transilvania, Banat și Crișana, acolo unde valorile minime urcă până la un 6 – 8, 10 grade (în Banat chiar spre 11 – 12 grade). Mult așteptata încălzire o resimțim odată cu maximele zilei de mâine, mai ales în Moldova, nordul Banatului, Crișana, nordul Dobrogei și estul Munteniei, zone unde se vor atinge 16 – 18, 20 de grade (în nordul Crișanei se pot atinge chiar 21 – 22, 23 de grade). În zonele montane avem maxime care 4 – 6, 8 grade în Meridionali (cu excepția crestelor unde vor fi maxime negative de –1 spre –3 grade), în timp ce în Orientali și Apuseni se pot atinge și 6 – 8, 10 grade, în timp ce în restul țării ne oprim la maxime de 14 – 16 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă se va manifesta mai ales prin zonele montane, posibil și prin nordul Transilvaniei. Dimineața și până la orele prânzului avem nori joși prin Munții Banatului, prin Banat, iar apoi din nou în toate zonele montane, și aici rămân până spre finalul zilei, când aria de nebulozitate se restrânge iar doar la Munții Banatului.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață mai ales prin nordul județului Alba

Precipitații:

– începutul nopții vine cu precipitații prin Transilvania, apoi și prin Munții Banatului (ploi iar pe crestele montane lapoviță și ninsori). Până la orele dimineții ploile se arată și prin nordul Olteniei. Lucrurile se schimbă odată cu a doua parte a dimineții, când un front de precipitații pătrunde prin sud-vest (Timiș, Caraș Severin, Mehedinți, Dolj). Ploile se deplasează apoi se Arad, Hunedoara, Giurgiu, în timp ce pe crestele din zonele montane aferente județelor Sibiu, Hunedoara, Gorj, Vâlcea vorbim de ninsori. După amiaza ploile ajung și prin Bihor, Cluj, Alba iar la orele serii revin în Timiș, Arad, continuă în Hunedoara și Caraș Severin. Ninge în continuare pe crestele Meridionalilor. La finalul zilei avem parte de ploi în Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, Caraș Severin, Gorj, Vâlcea, dar și prin Olt și Argeș, iar la munte continuă să ningă.

precipitații23aprilie

Vânt:

– Încă de la începutul nopții vorbim de vânt intens prin zonele montane, cu rafale de 80 – 90 km/h, dar rafale de 50 – 60 km/h prin Oltenia, Crișana și Banat. la orele prânzului și după amiaza vorbim de un vânt destul de nervos în mare parte din țară. În zonele montane rafalele pot trece și de 100 – 105 km/h (Meridionali, Munții Banatului), 70 – 80 km/h prin Crișana, Transilvania, nordul Orientalilor, 50 – 60 km/h în Oltenia și Muntenia. În restul țării avem rafale moderate de 40 45 km/h. Nici seara nu este mai liniștită din acest punct de vedere, mai ales în zonele montane, Transilvania, Crișana.

Concluzii:

– Ziua de mâine reprezintă semnalul unei mult așteptate schimbări în bine. Mai avem parte de precipitații, dar acestea se restrâng ca arie, temperaturile sunt în creștere, soarele bucură mare parte din țară. Vântul rămâne însă foarte pornit, în multe zone.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=hzDah1fzdLE&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *