prognoze

Prognoză meteo 19 aprilie 2019–șanse la furtuni!

Context sinoptic:

– În continuare avem la nivelul Europei un vast câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Scandinav cu centrul baric maxim denumit Katharina. În același timp, în zona Mării Azov, Ucraina, vom avea centri barici joși și o frontoliză de ocluziune. Din punct de vederea al circulației, deși într-o primă parte a zilei ar părea că aerul cald reușește o pătrundere mai puternică, până la urmă circulația estică se impune și cea mai mare parte a țării rămâne sub aer mai rece decât normalul perioadei, cu excepția vestului extrem.

Temperaturi:

– Noaptea vine cu temperaturi negative în zonele montane (mai ales pe creste, de la –0 spre –2, –3 grade) iar în restul masivelor avem 1 spre 3, 4 grade. În restul țării minimele urcă până la valori de 3 – 5, 7 grade. Maximele marchează o creștere în Banat, Crișana, vestul Maramureșului și Oltenia, unde se pot atinge și 18 – 20, 21 de grade. În restul țării ne oprim la valori de 12 – 14, 15 grade, iar în zonele montane se vor atinge 6 – 8, 9 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem ceva nori prin Moldova și Orientali (cu grad de acoperire de 50 – 60%). Până la orele prânzului norii joși apar mai ales prin zonele montane, apoi și prin estul Moldovei dar și prin Muntenia (centru, inclusiv București). Seara aduce nebulozitate accentuată și prin Dobrogea, din nou prin Muntenia (estul regiunii) și, bineînțeles, zonele montane.

Ceață:

– Pe timpul nopții ceața ar putea apărea prin sudul județului Constanța, dar și prin Călărași, pentru ca la primele ore ale dimineții să se extindă în tot județul Constanța dar și prin Vâlcea.

Precipitații:

– Începem noaptea cu ploi prin județele Dolj și Călărași. Odată cu înaintarea în noapte ploile apar în Botoșani, Neamț, Iași și se extind în Suceava, Vaslui, Bacău, Covasna. Dimineața avem ploi deja și în Galați, Vrancea, Buzău, Brăila, Sibiu și Brașov (în zonele montane din aceste județe va ninge). Până la orele prânzului plouă deja în toată Moldova, Dobrogea, zonele montane (pe creste apar lapovița și ninsorile), prin sudul Transilvaniei. Situația rămâne neschimbată pe tot parcursul amiezii, abia la orele serii aria precipitațiilor se restrânge spre sudul Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea. Până la finalul intervalului de prognoză continuă să plouă prin Moldova, sud-estul Muntenia, Dobrogea și să ningă prin Orientali.

Vânt:

– Dacă pe timpul nopții și în primele ore al dimineții avem parte de un vânt liniștit, cu rafale moderate doar prin zonele montane, după orele prânzului intensificările cresc în intensitate în cea mai mare parte a țării. în zonele montane, în zona de Curbură, rafalele ajung la 70 – 80 km/h, iar în Moldova și estul Munteniei avem rafale de 50 – 60 km/h. În restul țării avem rafale de 30 – 40 km/h. În a doua parte a serii revenim la un vânt mai liniștit, cu intensificări mai ales în zonele montane.

vânt19aprilie

Fenomene convective:

– Valori CAPE în jurul a 100 – 200 J/Kg vom avea mâine prin Moldova, Muntenia, nordul Dobrogei, zonele montane și Transilvania. La orele serii, în sudul extrem și estul Munteniei și sudul Olteniei putem ajunge la 300 – 500 J/Kg. În aceleași regiuni și Lifted Index va avea valori negative de –1 spre –2. Din păcate, este posibil ca acești parametri buni să fie contracarați și de un CIN (Convective Inhibition) situat la valori de  -80 spre –100 J/Kg, mai ales prin Muntenia. La nivel de forfecare avem valori de 15 – 20, 25 m/s în cea mai mare parte a țării, cu excepția sud-estului și estului, unde acestea nu trec de 5 – 8 m/s. Thompson Index, în schimb, nu dă valori optime pentru furtuni, oprindu-se la 24 – 26 prin sud-estul extrem. Uitându-ne la acești parametri, ne putem aștepta mâine la fenomene convective sub forma orajelor, intensificări ale vântului, ploi cu aspect torențial, mai ales prin Muntenia și Moldova, posibil și prin Dobrogea.

Concluzii:

– Nu se schimbă mare lucru în peisajul meteo al zilei de mâine față de precedentele. Rămânem cu ploi, posibil să fie mai zgomotoase pe arii mai extinse, vântul va fi și el nervos, cerul acoperit cu nori dar ne vom putea bucura și de soare. Temperaturile mai cresc pe vest, trec chiar de pragul de 20 de grade, dar în sud și est încă rămân sub norma perioadei.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=MXzuemyiqw0&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *