prognoze

Prognoză meteo 18 aprilie 2019–tot cu ploi și temperaturi scăzute!

Context sinoptic:

– Anticiclonul Scandinav devine unicul stăpân al întregii Europe pe parcursul zilei de mâine, cu un centru baric ce va ajunge la 1040 Mba. Centri de presiune scăzută vom avea în zona Peninsulei Iberice, Portugalia dar și spre estul extrem al Mării Negre. Din punct de vedere al fronturilor rămânem tot cu un front de ocluziune, care se va manifesta și ca o frontoliză (la SE de noi). Din punct de vedere al circulației, Europa vestică, centrală și nordică sunt în sector cald, în timp ce sudul, sud-estul și estul au parte de aer rece.

Temperaturi:

– Noaptea vine cu valori negative pe crestele Meridionalilor, Apusenilor dar și prin Orientali. În restul zonelor montane avem minime de 1 – 3 grade. În restul țării temperaturile minime nu vor trece de 4 – 6, 7 grade. Maximele zilei nu au fluctuație majoră față de ziua precedentă. Cel mai cald rămâne tot în Banat, Crișana, vestul Maramureșului dar și prin sudul Olteniei și nordul Transilvaniei, unde se  pot atinge valori de 14 – 16, 17 grade. În restul țării nu trecem de 10 – 12, 3 grade iar în zonele montane ne oprim la valori de 3 – 5, 7  grade.

maxime18aprilie

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este accentuată și prezentă pe arii extinse în Moldova, zonele montane, Oltenia, Muntenia și Dobrogea. Până la orele prânzului norii joși apar prin cam toată țara, cu excepția nordului Transilvaniei, Maramureș, nordul Olteniei și Banat. După amiaza cerul se degajă prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, dar și prin restul regiunilor, pentru ca seara și finalul zilei să ne găsească cu un cer senin în toată țara, cu excepția Olteniei, pe unde se mai strâng ceva nori.

Ceață:

– Începem noaptea cu ceață pe arii extinse în zona Meridionalilor, apoi și prin Orientali și Apuseni, zone unde ceața ar putea persista până spre orele prânzului. La finalul zilei avem condiții de ceață prin sudul județului Hunedoara.

Precipitații:

– Încă de la începutul intervalului de prognoză avem parte de precipitații: ploi în nordul Moldovei, dar și prin Argeș, Teleorman, Giurgiu, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Brașov, Sibiu, Alba. În nordul Orientalilor sunt condiții de lapoviță și ninsoare. Până la orele dimineții ploile cuprind toată Moldova, dar apar și prin nordul Dobrogei, pentru ca până după prânz să vorbim de ploi în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Munții Banatului și Apuseni. pe crestele Meridionalilor avem lapoviță și ninsori. Plouă și prin Transilvania, iar spre seară frontul de precipitații coboară spre sud (Meridionali, Muntenia), prin Dobrogea. Finalul zilei ne găsește cu precipitații doar prin Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt și prin sudul județului Constanța.

Vânt:

– Pe timpul nopții și în primele orele ale dimineții avem parte de un vânt slab. Odată cu a doua parte a dimineții, la prânz și după amiaza vântul se întețește în zonele montane (în Orientali avem rafale de 70 –80 km/h) dar și prin Muntenia și Dobrogea (rafale de 40 – 45 km/h). Seara revenim la un vânt slab.

Concluzii:

– O nouă zi cu ploi în mare parte din țară, cu un vânt moderat prin Muntenia, Dobrogea și zonele montane, cu ceață tot prin zonele montane, cu un soare care va profita de fiecare ocazie să se mai arate printre nori. Temperaturile rămân modeste pentru data din calendar, mai ales în sud și est.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=AEPUEJWnsGw&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *