prognoze

Prognoză meteo 17 aprilie 2019–ploi în toată țara, ninsori la munte!

Context sinoptic:

– Sinoptic, ziua de mâine nu aduce mari schimbări față de ziua precedentă. Anticiclonul Scandinav se extinde în cea mai mare parte a Europei, ca atare și la nivelul țării noastre. Din punct de vedere al fronturilor, la începutul intervalului avem un front cald și un de ocluziune la NE de țara noastră. Până la finalul zilei se va manifesta însă doar frontul de ocluziune. Din punct de vedere al circulației rămânem pe o circulație estică, încă un pic mai rece față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Minime negative vom avea doar în zonele montane (-0 spre –2, –4 grade), în timp ce în restul țării se vor atinge valori de 1 – 3, 5 grade, izolat mai ridicate în Banat, sudul Moldovei, spre 6 – 7 grade. Maximele pleacă de la un  -1 spre –2 grade pe crestele Meridionalilor, respectiv 1 –3, 4 grade în restul zonelor montane. Pentru restul țării vom avea maxime de 8 – 10, 12 grade, ușor mai ridicate spre 14 – 16 grade prin sudul extrem al țării, prin Banat, Crișana și vestul Maramureșului.

Nebulozitate:

– La începutul intervalului de prognoză avem parte de nori joși peste toată Moldova, nordul Dobrogei, Orientali, iar odată cu dimineața norii joși cuceresc și Transilvania și Meridionalii. După amiaza mai vorbim de un cer variabil doar prin Maramureș și prin Muntenia iar seara și până la finalul intervalului vorbim de un cer variabil mai mult senin în mare parte din țară, cu excepția Moldovei, Dobrogei și a zonelor montane.

Ceață:

– Pe timpul nopții și până la orele dimineții avem condiții de ceață prin sudul județului Cluj și nordul județului Alba. Seara, condițiile de ceață sunt prezente mai ales prin zona Meridionalilor (sudul județelor Hunedoara, Sibiu, Brașov, nordul județelor Argeș, Dâmbovița).

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi în nordul Moldovei, nordul Transilvaniei și prin Crișana. Ninsorile sunt și ele prezente în nordul și centrul Orientalilor. Până la orele dimineții ploile cuprind toată Moldova, sunt prezente și în sudul Transilvaniei, lapovița și ninsorile continuă pe tot cuprinsul Orientalilor dar ajung și prin Meridionali. Până la orele prânzului situația nu se schimbă, precipitațiile continuă în aceeași formă și în același regiuni, dar ploile apar și prin sudul Munteniei, prin Banat și Dobrogea. După amiaza și seara ploile sunt prezente prin toată țara, ninsorile continuă la munte. La finalul zilei avem parte de ploi în nordul Moldovei, sudul Olteniei, vestul Crișanei și zonele montane (pe creste va continua să ningă).

precipitații17aprilie

Vânt:

– Pe timpul nopții avem un vânt spre moderat în mare parte din țară, dimineața zonele montane au parte de rafale și de 70 – 80 m/h, iar până la finalul intervalului vorbim de rafale slabe prin toată țara.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile de mâine din Orientali lasă în urmă și un strat de câțiva cm.

Concluzii:

– Și ziua de mâine continuă în același scenariu de toamnă mai degrabă. Avem parte de precipitații în toată țara, mai ales ploi, dar în zonele montane va și ninge. Temperaturile se păstrează un pic sub normele perioadei. Soarele se arată și el din când în când, vântul este mai mult slab, dar putem avea și intensificări moderate.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=vdbRqSV6t5M&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *