Prognoză meteo 16 aprilie 2019–revin ninsorile prin Moldova!
Context sinoptic:
– La nivel sinoptic avem un vast câmp de presiune scăzută, depresionar, care vine dinspre Atlantic și care se va manifesta pentru început prin Irlanda, Marea Britanie, dar și prin Portugalia și Spania. În partea de nord și centru a Europei se manifestă anticiclonul Scandinav, al cărui centru baric a fost botezat Katharina. La nivelul regiunii noastre acționează un ciclon retrograd ca la carte, care, în ciuda presiunii ridicate de pe vest va reuși să își facă simțită prezența pe nord, nord-est dar și est. La nivel de fronturi, acest ciclon retrograd vine însoțit de un front de ocluziune persistent, pe care îl vom regăsi o bună bucată din această săptămână. Din punct de vedere al circulației avem pare de o ameliorare a abaterilor termice la 850 hpa pe fondul unei circulații estice. Dar suntem tot într-un context și sector mai rece decât normalul perioadei.
Temperaturi:
– Noaptea care urmează aduce cu sine o răcire semnificativă la nivelul întregii țări, astfel că minimele coboară sub 0 grade nu doar în zonele montane (-0 spre –2, –4 grade) dar și prin Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei (-0 spre –1, –2 grade). În restul țării vorbim de minime care nu mai trec de 1 – 3 grade, cu excepția, izolat, a Munteniei și Olteniei, unde putem atinge și 5 – 6 grade. Maximele rămân modeste în toată Moldova, dar și în zonele montane, unde nu trecem de 3 – 5, 7 grade. În nordul Dobrogei se vor atinge 8 – 10 grade, în timp ce pentru restul țării maximele ajung la 12 – 14, 16 grade.
Nebulozitate:
– La începutul nopții avem parte de ceva nebulozitate joasă prin Muntenia, Oltenia și zona Munților Banatului. Odată cu orele dimineții și cu intrarea în zona de influență a ciclonului retrograd, norii joși pun stăpânire pe toată Moldova, nordul Dobrogei, dar rămân prezenți și în Muntenia (sudul regiunii, inclusiv zona Bucureștiului). Moldova, Dobrogea (nordul regiunii) și Orientalii rămân zonele unde norii joși vor persista pe tot parcursul zilei.
Ceață:
– Pe timpul nopții și la primele ore ale dimineții ceața este prezentă prin județele Timiș, Caraș Severin, Vâlcea.
Precipitații:
– La începutul nopții avem parte de ploi prin Argeș și Dâmbovița, apoi acestea ajung și prin Dolj, Olt, Giurgiu dar și Mehedinți. Odată cu primele ore ale dimineții de interes devine un ciclon retrograd care ne abordează dinspre est. Primele benzi de precipitații intră undeva în jurul orelor 08 – 09 și vorbim de ninsori și lapoviță în Botoșani, Iași, Vaslui. Odată cu înaintarea frontului vorbim mai mult de ploi în Iași (ninsori în sudul județului), lapoviță și ninsori în Botoșani, ploi în Vaslui. la orele prânzului ploile cuprind toată Moldova (ninge doar în nordul Botoșaniului și al Vasluiului, respectiv sudul Iașiului), ninge în Orientali, ploi avem prin Oltenia și Munții Banatului. Frontul de precipitații înaintează și la amiază plouă și în Vrancea, Bacău, Neamț, Suceava, Galați și nordul județului Brăila. Ninsorile se intensifică pe Orientali, ploile apar și prin Bistrița, Maramureș, Harghita, Covasna sau Satu Mare. Seara avem parte de ploi în Moldova, Maramureș, Crișana, ninsori în Orientali, fulguieli prin Apuseni și Orientali. Finalul zilei aduce ploi și prin estul Transilvaniei.
Vânt:
– Pe timpul nopții avem parte de un vânt liniștit la nivelul întregii țări, dar, odată cu orele dimineții, vântul prinde putere în Moldova și zonele montane, unde rafalele ajung la 50 – 60 km/h. După amiaza prin Iași, Vaslui, Botoșani putem avea parte de rafale și de 70 – 80 km/h iar în Dobrogea ajungem la rafale de 50 – 60 km/h. Prin Banat, Crișana și Transilvania se vor atinge 40 – 45 km/h. Seara vorbim de vânt moderat și prin Muntenia (inclusiv București) cu rafale de 40 – 45 km/h.
Strat de zăpadă:
– Da, este 16 aprilie, dar putem să vorbim de zăpadă, mai ales că prin Moldova și zonele montane vorbim și de lapoviță și ninsori. În sud-estul extrem al județului Iași este posibil să se depună chiar strat nou de zăpadă de 2 – 3 cm, dar nu este exclus un pic de praf alb și prin zonele mai joase din Botoșani, Iași, Vaslui.
Concluzii:
– Mâine vorbim clar de două anotimpuri la nivelul țării noastre: o toamnă târzie spre iarnă chiar în Moldova (unde vom avea cele mai scăzute temperaturi, chiar lapoviță și ninsoare) vânt puternic, respectiv un început timid de primăvară prin restul țării, unde soarele va străluci mai mult, vânt mai slab, precipitații puține.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=74FNZpmJ6E4&w=853&h=480]