prognoze

Prognoză meteo 15 aprilie 2019–vreme neplăcută, ca de luni!

Context sinoptic:

– După mai multe zile în care am fost sub influența unei depresiuni mediteraneene care a și adus la nivelul țării noastre precipitațiile mult așteptate, de mâine lucrurile încep să se schimbe și ne vom afla sub un câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Katharina. La nivel de fronturi avem parte de o frontoliză rece la sud de noi, în prima parte a zilei, respectiv de un front cald care se apropie de noi dinspre NE. Din punct de vedere al circulației, rămânem pe un aport de aer rece din sector NE.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu valori minime negative, de la –0 spre –2, –4 grade. În nordul și centrul Moldovei, în Transilvania și Maramureș ne oprim la valori de 1 –3, 4 grade. Pentru restul țării minimele se vor opri la 4 – 6, 8 grade. În ceea e privește maximele de mâine, de primăvară autentică vom putea vorbi doar în Banat și Crișana, respectiv izolat prin Transilvania, zone unde se vor putea atinge 15 – 17, 18 grade. În nordul și centrul Moldovei, nordul Munteniei și al Olteniei dar și prin Maramureș vorbim de 8 – 10, 11 grade, în timp ce pentru restul țării maximele nu vor trece de 12 – 14, 15 grade.

Nebulozitate:

– La începutul nopții vorbim de nebulozitate joasă accentuară în toată Muntenia, Dobrogea, dar și prin zonele montane respectiv Oltenia. Înaintând în noapte norii joși ajung și prin Moldova, eliberând însă cerul din mare parte a Munteniei. Câteva ore, mai ales în a doua parte a dimineții, cerul e mai degajă, dar norii revin repede după prânz, tot prin Moldova, Muntenia și Oltenia. Până la orele serii cerul se degajă în sud, iar la finalul zilei mai vorbim de nori joși prin nordul și centrul Moldovei și izolat prin centrul și sudul Munteniei.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață mai ales prin zona Meridionalilor, iar spre dimineață aceasta se concentrează pe munții Banatului. În prima parte a dimineții există condiții de ceață și prin sudul județului Timiș, dar și prin Giurgiu sau sudul județului Dâmbovița

Precipitații:

– Nu scăpăm încă de ploi. Le regăsim încă de la începutul intervalului de prognoză, prin Timiș, Arad, Neamț, sudul județului Bihor, iar pe arii mult mai extinse în Gorj, Vâlcea, Argeș, Olt, Călărași, Ialomița, Brăila, Constanța și Tulcea. Pe crestele Meridionalilor putem vorbi și de lapoviță. Până la orele dimineții aria ploilor se reduce la Oltenia, estul și sudul extrem al Dobrogei, dar apar, izolat, și prin Timiș, Arad, Dâmbovița și Argeș. Pe crestele Meridionali pot apărea și fulgii de zăpadă. Până la orele prânzului singura modificare ar fi dată de faptul că încetează precipitațiile prin zona Dobrogei. Apoi vorbim de o restrângere a ploilor mai ales spre zonele montane, nordul Munteniei și pe areale mult mai restrânse iar la finalul zilei le mai întâlnim prin sudul județului Dâmbovița, prin Argeș și Ilfov (inclusiv București), Teleorman și Caraș Severin.

Vânt:

– Încă de pe timpul nopții vântul va fi activ prin zonele montane (50 – 60 km/h la rafală), dar va avea intensificări de 35 – 40 km/h și prin estul și sud-estul țării. Odată cu orele prânzului rafalele cresc în intensitate și ajungem, în aproape toată Moldova la rafale de 50 – 60 km/h, la fel și prin estul Munteniei, Dobrogea, zonele montane. În zona de curbură rafalele vor trece de 70 – 80 km/h. Seara aduce un vânt mai liniștit prin mare parte din țară, cu rafale moderate totuși prin Moldova, Banat, Crișana, estul Munteniei, unde se vor atinge între 40 – 45 km/h.

vânt15aprilie

Strat de zăpadă:

– Precipitațiile de mâine din zona Meridionalilor, dar mai ales din Munții Banatului ar putea aduce și ceva strat nou, subțire de zăpadă.

Concluzii:

– Nici mâine nu vorbim neapărat de o zi bună din punct de vedere meteo. Temperaturile se apropie de un normal al perioadei doar prin vest, nebulozitatea este prezentă prin multe zone, precipitațiile la fel, pe creste montane avem chiar lapoviță și ninsori. Vântul va fi și el nervos accentuând senzația de neplăcut, de luni.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=FR_l0oWqCTI&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *