prognoze

Prognoză meteo 11 aprilie 2019–ploi zgmotoase!

Context sinoptic:

– Cu anticiclonul scandinav Katharina în plină dezvoltare la nord de noi, cu serie de depresiuni ce vin dinspre Atlantic, contextul sinoptic la nivelul țării noastre va păstra caracteristicile unei presiuni scăzute, cu un centru baric jos situat chiar la nivelul țării noastre. La nivel de fronturi avem un front rece și un front de ocluziune, poziționate la NV și NE de noi, dar care nu ne vor afecta direct. La nivel de circulație anomaliile termice pozitive rămân prezente, dar scad ca valori, iar prin nordul Moldovei vorbim deja de abateri ușor negative. 

Temperaturi:

– Urmează o noapte caldă la nivelul întregii țări, cu valori de la 6 spre 8, 10 grade. În zonele montane dar și prin Dobrogea minimele nu trec de 4 –6, 7 grade, în timp ce prin sudul Moldovei, Banat, Crișana, dar și prin sud-vestul extrem al Munteniei și prin Oltenia putem atinge valori de 11 – 12 grade. Temperaturile maxime ale zilei de mâine pleacă de la valori de 6 – 8, 10 grade în zonele montane, 9 – 11, 12 grade prin nordul și centrul Moldovei, în timp ce pentru restul țării ne oprim la valori de 14 – 16, 18 grade. Mult mai cald, spre 20 – 22, 23 de grade, va fi prin vestul Banatului, nordul Crișanei și al Transilvaniei.

Nebulozitate:

– La începutul nopții avem parte de nori joși în nordul Orientalilor și, izolat, prin sudul Moldovei, pentru ca, până la primele ore ale dimineții să avem nebulozitate joasă pe toată zona Orientalilor, sudul Moldovei și sudul extrem al Munteniei. Până la orele prânzului cerul se acoperă de nori în Moldova, sudul Dobrogei și cea mai mare parte a Munteniei. După amiaza și până la orele serii cerul se mai degajă și vorbim mai un cer variabil la nivelul întregii țări, iar nebulozitatea va fi accentuată mai ales în nordul Moldovei, al Orientalilor dar și prin Oltenia. Finalul zilei readuce norii peste Moldova, zonele montane, Dobrogea dar și prin Transilvania și Crișana.

Ceață:

– La începutul intervalului de prognoză avem parte de ceață în nordul Orientalilor. Până la orele dimineții ceața apare și în sudul extrem al Munteniei (Teleorman, Giurgiu) dar și prin Vâlcea și cuprinde arii extinse din Orientali și, răzleț, prin Meridionali (nordul județelor Dâmbovița și Prahova). La finalul intervalului de prognoză ceața reapare în toate zonele montane dar și prin Dobrogea.

Precipitații:

– Despre ploi vorbim încă de la începutul intervalului de prognoză, pe arii extinse în sudul Moldovei, nordul și centrul Munteniei, Oltenia, dar și prin nordul Moldovei, și Banat. Plouă în est și sud-est pe tot parcursul nopții iar la începutul dimineții ploile sunt deja în toată Moldova, centrul, sudul și estul Munteniei, sudul Olteniei. Până la orele prânzului ploile cuprind și Dobrogea, Transilvania și Banat și apar și fenomenele electrice. Pe crestele Meridionalilor apar lapovița și ninsorilor. Pe parcursul după amiezii vorbim de ploi prin cea mai mare parte a țării, pentru ca seara și finalul zilei să le aducă mai ales în Banat, zonele montane, Moldova, Oltenia dar și prin Transilvania.

precipitații11aprilie

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de un vânt slab la nivelul întregii țări, iar odată cu orele prânzului avem parte de un vânt moderat, cu rafale ce pot ajunge și la 40 – 50 km/h. Seara lucrurile se mai liniștesc iar rafale mai moderate rămân prin nordul Orientalilor.

Fenomene convective:

– Valori CAPE moderate avem mâine prin Banat, Crișana, sud-estul Moldovei, sud-estul Munteniei și prin Dobrogea. În aceleași regiuni și valorile Lifted Index sunt la valori de –1 spre –2 K. Apa precipitabilă va fi la 15 – 20 mm. Thompson Index va fi și el la valori optime pentru furtuni (30 – 32 K). Forfecarea va fi la valori de 10 m/s prin sudul Moldovei, respectiv 12.5 – 15 m/s prin Muntenia. Parametrii convectivi sunt destul de promițători pentru ziua de mâine, care ar putea aduce averse de ploaie, fenomene orajoase, iar prin sudul Moldovei posibil chiar grindină de mici dimensiuni.

Concluzii:

– Urmează o nouă zi destul de neplăcută, cu temperaturi în scădere prin Moldova, cu ploi în cea mai mare parte a țării, ploi care se pot dovedi torențiale, însoțite de rafale de vânt, de fulgere și chiar grindină de mici dimensiuni. Soarele se mai arată din când în când, printre ploi. Cu adevărat o zi de primăvară autentică.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=DM2059Ya-ys&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *