prognoze

Prognoză meteo 09 aprilie 2019–ploi, vânt, oraje!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine găsește țara noastră tot sub influența vastei depresiuni Quirinus, cea care se întinde în mare parte din nordul, sudul și estul Europei. La nivel de fronturi suntem prinși între un front rece dinspre Marea Neagră dar și două fronturi reci situate la nord de țara noastră. Din punct de vedere al circulației suntem tot în sector cald, asta deși atât la nord cât și la sud de noi avem aer mai rece.

Temperaturi:

– Noapte caldă la nivelul întregii țări, cu valori de la 8 spre 10, 11 grade, izolat chiar spre 12 –13 grade prin estul Crișanei. În zonele montane avem valori de 1- 3, 4 grade, cu excepția crestelor unde încă se mai pot atinge valori ușor negative, de –0 spre –1, –2 grade. Maximele continuă să crească, astfel că ajungem la valori de 20 – 22, 23 de grade prin Banat, Crișana, Transilvania, estul Munteniei și sudul Moldovei. În restul regiunilor vorbim de valori în jurul a 14 –16, 18 grade, în timp ce în zonele montane se ating 8 –10, 12 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții norii joși sunt prezenți în Moldova, zonele montane, dar și prin Oltenia și Muntenia. Dimineața și până la orele prânzului cerul se mai degajă de nori și aceștia rămân prezenți prin Oltenia, munții Banatului, Orientali și nordul Moldovei. În a doua parte a după amiezii avem nori prin Muntenia (inclusiv în zona Bucureștiului) și, în continuare prin zonele montane. Finalul zilei ne găsește cu un cer senin în aproape toată țara, cu excepția nordului extrem al Orientalilor.

Ceață:

– Ceața va fi prezentă din plin încă de la  începutul nopții în zona Orientalilor dar și în Meridionali și prin Dobrogea și persistă prin aceste zone până mult în dimineață.

Precipitații:

– La începutul intervalului de prognoză avem parte de ploi în Moldova, Muntenia (inclusiv București), Oltenia, nordul Dobrogei și prin sudul Crișanei. Până la orele dimineții ploile se concentrează pe Oltenia, nordul Moldovei și prin Orientali. În a doua parte a dimineții un nou val de precipitații intră prin sud, cuprind sudul Munteniei, continuă prin Oltenia, dar plouă și prin Banat, zonele montane, sudul Dobrogei, Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei. Seara ploile continuă prin Muntenia, Oltenia, Transilvania și Dobrogea, situație care nu se schimbă până la finalul zilei.

precipitații09aprilie

Vânt:

– Vorbim de un vânt slab pe tot parcursul zilei, doar la orele prânzului și după amiaza, prin Oltenia și Muntenia am putea avea intensificări moderate, care vor putea ajunge și la rafale de 40 – 45 km/h.

Fenomene convective:

– După amiaza zilei de mâine aduce valori CAPE de peste 500 j/Kg în Banat, Crișana, dar și prin Transilvania. În aceleași regiuni și Lifted Index (indicele de instabilitate a maselor de aer) va fi la valori negative de la –1 spre –2, chiar –3 K. Tot în vest și Thompson Index va fi la valori de 30 – 32. Forfecarea 0 – 6 km va fi aproape inexistentă. Există posibilitatea unor ploi în aversă și chiar a unor fenomene orajoase (fulgere), mai ales prin Banat, Crișana și Transilvania.

Concluzii:

– Ne așteaptă din nou o zi nu tocmai plăcută. Cu ploi pe arii extinse, cu vânt moderat prin Oltenia și Muntenia, cu soare destul de zgârcit la vedere. Temperaturile sunt, totuși, în creștere inclusiv în sudul țării, iar în vest trec de 20, 22 de grade. Ceața va fi prezentă pe timpul nopții și al dimineții pe arii extinse în zonele montane și avem de-a face și cu primele manifestări convective ale sezonului.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=q0dXDtVuS-o&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *