prognoze

Prognoză meteo 08 aprilie 2019–Și afară plouă, plouă…

Context sinoptic:

– Rămânem și mâine sub un câmp de presiune scăzută asociat depresiunii Quirinus. Din punct de vedere al fronturilor, avem un front de ocluziune chiar în bazinul Mării Negre, pentru ca spre orele prânzului să avem un front rece la sud de noi, parte din el îl vom regăsi în bazinul Mării Negre la final de zi, în timp ce un front cald cu deplasare E – SV și unul rece la NV încheie ziua din punct de vedere sinoptic.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu valori generoase de temperatură în cea mai mare parte a țării. Vom avea 6 – 8, 9 grade, cu excepția unor zone din Banat și Crișana, unde se pot atinge și 11 – 13 grade. În zonele montane avem valori ușor negative pe crestele montane (-0 spre –1, –2 grade) respectiv 1 –3, 5 grade în restul zonelor. Maximele zilei vor pleca de la valori de 8 – 10, 12 grade în zonele montane, 12 – 14, 15 grade în Moldova, nordul și centrul Munteniei. În mare parte din Oltenia, sudul Munteniei, Dobrogea, ne oprim la temperaturi de 14 – 16, 18 grade. Maximele zilei le vom înregistra în Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat și sudul extrem al Olteniei, cu valori de 18 – 20, 22 de grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este prezentă mai ales prin Dobrogea, iar odată cu orele dimineții și prin sud-estul Munteniei, sudul și centrul Moldovei. La orele prânzului norii joși sunt deja cuceresc Moldova, sudul Dobrogei, Muntenia, Orientalii și Meridionalii. Până la orele serii nu apar modificări majore, pentru ca, până la finalul intervalului cerul să se mai degajeze de nori prin sudul Munteniei și estul extrem al Moldovei.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin Dobrogea, pentru ca odată cu orele serii și până la finalul zilei ceața să se manifeste pe arii extinse în Orientali și Meridionali.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploaie prin Dobrogea, sud – estul Munteniei dar și prin Harghita, Covasna și Bacău. Până la orele dimineții ploile urcă și spre Moldova (Galați, Vaslui, Iași) iar spre prânz ploile se extind deja și în Muntenia (inclusiv București). După amiaza ploile se concentrează prin Moldova și Muntenia dar ploi răzlețe vor fi și prin Oltenia, zonele montane, Transilvania și Maramureș. Seara precipitațiile se restrâng spre județele Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, pentru ca la finalul zilei să avem ploi și prin Botoșani, Neamț, Bihor, Argeș, Vâlcea, Olt, Dolj, Mehedinți, Gorj.

precipitații05aprilie

Vânt:

– Dacă pe timpul nopții vorbim de un vânt cu intensificări mai ales prin Munții Banatului (50 – 60 km/h), pe parcursul zilei vom avea parte de un vânt moderat în cea mai mare parte a țării, cu rafale de 30 – 40 km/h. La finalul intervalului vântul rămâne cu rafale moderate de 40 – 45 km/h mai ales prin vestul Munteniei și Oltenia.

Concluzii:

– Ziua de mâine nu va fi tocmai plăcută pentru cei din est și sud, zone unde vom avea parte de mulți nori, de vânt moderat dar și de ploi. Temperaturile vor fi plăcute totuși  și în aceste regiuni. Mult mai bine va fi însă în Banat, Crișana și Transilvania, zone unde se vor atinge și cele mai mari valori, de 20 – 22 de grade, iar soarele va străluci nestingherit.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=XVh0CBChPQU&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *