prognoze

Prognoză meteo 05 aprilie 2019–apar ploile, se încălzește, vânt nervos!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine aduce, din punct de vedere sinoptic, o schimbare de registru și la nivelul țării noastre, care intră sub acțiunea unui câmp de presiune scăzută, asociată depresiunii Philipp. Asta în timp ce anticiclonul Jana este împins mult la est de țara noastră. Unul din centrii barici joși ai depresiunii se va afla fix deasupra țării noastre. Din punct de vedere al fronturilor, avem ceva activitate la vest de țara noastră, acolo unde avem o frontoliză caldă.

Temperaturi:

– Avem parte de minime negative în zonele montane (-0 spre –2, –4 grade, cele mai scăzute valori mai ales pe crestele montane), în timp ce în Moldova, Dobrogea, Muntenia, mare parte din Oltenia, Transilvania, nordul Maramureșului ne oprim la minime de la 1 la 3, 5 grade. Mult mai cald va fi în Banat, Crișana și vestul Maramureșului, acolo unde atingem minime de 8 – 10, 11 grade. Maximele zilei continuă să crească și ajung, în Banat și Crișana, la valori de 22 – 24 de grade. În restul țării maximele se vor opri la 16 – 18, 19 grade, în timp ce în zonele montane urcă până la 4 –6 grade pe creste, respectiv 8 – 10 grade în restul zonelor montane.

Nebulozitate:

– Norii joși își fac apariția în a doua parte a dimineții prin sudul Dobrogei, sudul Moldovei, respectiv Curbura Carpaților, dar norii se vor risipi destul de repede, rămânând prezenți mai ales prin Dobrogea și spre seară și prin Munții Banatului și Meridionali. Iar această situație se va păstra până la finalul intervalului de prognoză.

Ceață:

– Condiții de ceață avem spre finalul intervalului de prognoză în sudul județului Hunedoara și nordul județului Buzău.

Precipitații:

– Pe timpul nopții avem parte de ploi slabe prin județul Bihor, iar la începutul dimineții și prin Satu Mare. Odată cu orele amiezii ploile apar pe arii mai extinse prin Suceava, Maramureș, Bihor, Alba, Mureș, Brașov, apoi și prin Harghita, Caraș Severin, Timiș, Bistrița sau Cluj. Până la orele serii ploile se restrâng mult (mai rămân prin Timiș ți Bistrița), iar la finalul intervalului de prognoză avem ploi, lapoviță și posibil ninsori în Munții Banatului.

precipitații05aprilie

Vânt:

– Vântul rămâne și mâine destul de activ, cu rafale de peste 80 km/h în Munții Banatului și prin Meridionali, chiar și prin vestul extrem al județului Timiș, în timp ce în restul regiunilor vom avea rafale de 40 – 50 km/h. Iar această situație se va păstra pe tot parcursul zilei.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce mai multe precipitații, mai ales prin Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și izolat prin nordul Moldovei. Vântul rămâne și el activ, cu rafale de peste 40 km/h în mare parte din țară. Cerul va fi acoperit mai ales prin Dobrogea și zonele montane, în timp ce în restul țării soarele va străluci nestingherit. Temperaturile sunt și ele în creștere, la nivelul întregii țări.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Jkh0GwJZu8g&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *