prognoze

Prognoză meteo 04 aprilie 2019–cald în vest, temperaturi sub normal în sud și est!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine găsește România la mijlocul bătăliei dintre depresiunea Philipp, situată la vest de țara noastră și presiunea ridicată asociată anticiclonului Jana, care, deși pierde teren, în deplasarea sa la est de noi încă ne mai afectează. Din punct de vedere al fronturilor nu avem foarte multe de spus, sunt încă departe de noi. Din punct de vedere al circulației maselor de aer, aerul cald rămâne prezent în vest, se extinde și spre nord și centru, în timp ce sudul și estul rămân pe anomalii termice negative, cu temperaturi scăzute pentru data din calendar. 

Temperaturi:

– Minimele nopții vor fi în continuare scăzute în Moldova (-0 spre 1,2 grade), Dobrogea (-1 spre 1, 2 grade), Muntenia, Transilvania, mare parte din Oltenia (1 – 2, 3 grade). În sud-vestul extrem al Olteniei, Banat, Crișana și Maramureș se vor atinge minime de 4 – 6 grade, în timp ce în zonele montane avem temperaturi negative, de la –2 spre –4 până la –6, –8 grade (pe crestele Meridionalilor). Maximele zilei se vor atinge prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, acolo se vom ajunge la valori de 16 – 18, 19 grade. În Oltenia, Muntenia, Moldova rămânem cu valori de temperatură modeste, de 12 – 14, 15 grade, în timp ce în Dobrogea ne oprima la 10 – 12 grade. Zonele montane nu trec de 6 – 8, 10 grade, iar pe crestele din Meridionali putem avea în continuare valori ușor negative, de –0 spre –1, –2 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nebulozitate joasă prin Maramureș dar și prin zona Munților Banatului. Pe timpul dimineții și până la orele prânzului norii joși se adună prin Banat, Crișana, nordul Dobrogei, sudul Olteniei și rămân de interes și prin Munții Banatului. La orele serii și până la finalul intervalului de prognoză vorbim de un cer senin în cea mai mare parte a țării, cu excepția nordului Olteniei, nordului Maramureșului și prin Meridionali.

Ceață:

– Condiții de ceață avem doar la finalul zilei, prin sudul județului Hunedoara.

Precipitații:

– La începutul dimineții avem parte de ploi prin Maramureș și Satu Mare, pentru ca după amiaza ploile să apară prin Arad și să se deplaseze spre Bihor. Va ploua și prin Cluj dar și prin Hunedoara. La finalul intervalului, în sudul județului Hunedoara putem avea parte chiar de ninsori slabe.

Vânt:

– La începutul intervalului de prognoză avem un vânt nervos prin Munții Banatului, cu rafale de 70 – 80 km/h. Intensificări de 40 – 50 km/h avem și prim Meridionali și Apuseni. Odată cu orele prânzului vântul crește în intensitate în vestul Banatului (50 – -60 km/h, izolat chiar spre 70 km/h în sud vestul județului Timiș, nordul Moldovei (50 – 60 km/h) (dar și în restul regiunii se pot atinge 40 – 45 km/h. Prin Muntenia și Dobrogea avem 30 – 40 km/h. Finalul zilei ne regăsește în aceeași situația ca la începutul intervalului. cu intensificări de 70 – 80 km/h prin Munții Banatului , dar și prin Meridionali (50 – 60 km/h).

vânt04aprilie

Concluzii:

– Avem parte în continuare de vreme liniștită, în care doar vântul va fi fenomenul de urmărit. În rest, soare în cea mai mare parte a țării, precipitații doar izolate și pe arii restrânse. Temperaturile rămân sub normal prin sud și est, în timp ce în vest se apropie de 19 – 20 de grade.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=V6udRCvbzt4&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *