prognoze

Prognoză meteo 03 aprilie 2019–mai rece, dar fără fenomene deosebite!

Context sinoptic:

– Rămânem și mâine sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Jana, în ciuda faptului că și un nucleu depresionar (Philipp) încearcă să spargă această monotonie sinoptică. Din punct de vedere al circulației rămânem cu vestul țării în zona de acțiune a aerului cald, în timp ce restul țării va avea parte de anomalii termice negative, chiar de –3, –4 grade față de normalul perioadei.

contextsinoptic03aprilie

Temperaturi:

– Noaptea vine cu temperaturi negative în zonele montane (-2 spre –4, –6 grade), în timp ce în Moldova, Dobrogea, estul și centrul Munteniei, Transilvania și nordul Maramureșului ne oprim la temperaturi minime de 1 – 3, 5 grade. Mai cald va fi în Oltenia, Banat, Crișana, vestul Munteniei și al Maramureșului, unde se pot atinge 6 – 8 grade. În ceea ce privește temperaturile maxime nu avem schimbări majore față de ziua precedentă. Rămânem cu valori modeste de temperatură în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania și Maramureș, unde nu se vor depăși 10 –12, 14 grade. În zonele montane se vor atinge 2 – 4, 6 grade, în timp ce pe crestele Meridionalilor vom avea maxime negative (-1 spre –2 grade). Cel mai cald rămâne tot în Banat și Crișana, unde se vor atinge 14 – 16, 18 grade.

Nebulozitate:

– Începem noaptea cu nori joși prin zona Meridionalilor, nordul Olteniei și al Munteniei. În Oltenia norii joși persistă pe tot parcursul nopții și până în a doua parte a amiezii. După orele prânzului norii apar și prin Dobrogea iar până seara revin în zonele montane. Finalul zilei ne găsește cu nori joși tot prin Oltenia și Munții Banatului.

Ceață:

– Condiții slabe de ceață putem avea la finalul zilei prin sudul județului Hunedoara.

Precipitații:

– Ploi slabe își pot face apariția mâine după amiază prin sudul județelor Hunedoara, Sibiu, apoi și prin Cluj sau Caraș Severin.

Vânt:

– Încă din timpul nopții vântul va prezenta intensificări susținute prin Munții Banatului (80 – 90 km/h) dar și în restul zonelor montane (50 – 60 km/h), respectiv nordul Crișanei (40 – 50 km/h). Odată cu orele prânzului avem rafale de 50 – 60 km/h și prin Oltenia, nordul Moldovei, Transilvania, iar în sud-vestul extrem al Banatului chiar de 60 – 70 km/h. Spre finalul intervalului de prognoză rămânem cu rafale de 50 – 60 km/h prin zonele montane, dar și prin sud-estul Munteniei , nordul Transilvaniei vom avea vânt de 35 – 40 km/h.

Concluzii:

– Deși în continuare mai rece decât normalul perioadei în cea mai mare parte a țării, cu excepția vestului, ziua de mâine se anunță una liniștită și fără fenomene meteo deosebite. Nu avem parte de precipitații decât izolat și pe arii restrânse, nori joși mai ales prin Oltenia, vântul fiind mai activ într-o bună parte din țară.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=mRqkwxQjwLo&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *