prognoze

Prognoză meteo 02 aprilie 2019–ce păcăleală de vreme! Temperaturile scad și cu 10 grade!

Context sinoptic:

– În timp ce mare parte din vestul Europei se va afla sub un câmp de presiune scăzută, asociată depresiunilor Otto 1 și 2, deasupra României rămâne prezent anticiclonul Jana cu a sa presiune ridicată. În ceea ce privește fronturile, încă de luni seara avem parte de o frontoliză rece. masa de aer cald prezentă încă la nivelul țării noastre este dislocată de o masă de aer rece dinspre NE, astfel că în cea mai mare parte a țării vom avea anomalii termice negative (spre –4 grade față de normalul perioadei). Vestul țării rămâne pe anomalii pozitive (+1 spre +3 grade).

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi negative pe crestele Orientalilor și ale Meridionalilor  (-0 spre –2, –3 grade), în timp ce în restul zonelor montane ne oprim la valori de 1 – 3, 4 grade. Cele mai ridicate valori ale nopții le vom avea în Oltenia (spre 9 – 10 grade) în timp ce în restul țării minimele nu trec de 4 – 6, 8 grade. Temperaturile maxime marchează o scădere  evidentă în mare parte din țară. În zonele montane schimbările față de minimele nopții sunt insesizabile (valori negative pe creste, de la –0 spre –2, –3 grade, 1 spre 3, 4 grade în restul regiunilor montane). Creșterile de temperatură pe timpul zilei sunt modeste și în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania și Maramureș, zone unde nu se vor depăși 6 – 8, 10 grade, cu excepția sudului extrem al Olteniei, sudul extrem și sud-estul Munteniei, respectiv sudul Dobrogei, unde se pot atinge 11 – 12 grade. Cel mai cald mâine va fi în Banat și Crișana, unde se vor atinge 14 – 16, 18 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții norii joși sunt prezenți prin zonele montane, Moldova, Transilvania, Muntenia, Oltenia, dar, până la prânz, nebulozitatea joasă se concentrează pe zonele montane, Transilvania, Muntenia și Oltenia. Până la finalul zilei doar Oltenia și vestul Munteniei mai rămân sub asediul norilor joși.

Ceață:

– În a doua parte a nopții sunt condiții de ceață prin nordul județului Argeș. La finalul zilei ceața reapare tot în nordul județului Argeș dar și prin Vâlcea sau Munții Banatului.

Precipitații:

– La începutul nopții ploile sunt prezent prin Gorj, Vâlcea și Argeș iar spre dimineață se extind și prin Olt sau Mehedinți. Spre  prânz precipitațiile cuprind și Dâmbovița și Prahova, iar în zonele montane din Brașov, Dâmbovița, Argeș avem lapoviță și ninsori. După amiaza ploile apar și prin Sibiu, Cluj sau Brașov, apoi și prin Hunedoara și nordul județului Alba. Spre seară plouă și prin Bihor sau Arad iar la finalul intervalului mai avem precipitații slabe, răzlețe prin nordul județelor Argeș, Vâlcea, Gorj.

Vânt:

– Încă de pe timpul nopții vântul este activ, iar odată cu înaintarea în zi va crește în intensitate prin zonele montane (50 – 60 km/h, iar în Munții Banatului chiar 70 – 80 km/h), în Oltenia, Muntenia, Dobrogea (50 – 60 km/h) iar în zona de Curbură chiar 70 – 80 km/h. După amiaza și prin sudul Moldovei se pot atinge rafale de 50 – 60 km/h iar seara lucrurile se mai liniștesc, și după ce și prin Banat și Crișana prinde ceva putere (40 – 50 km/h), astfel că la finalul zilei avem un vânt slab în cea mai mare parte a țării.

vânt02aprilie

Strat de zăpadă:

– Ninsorile de mâine din zona Meridionalilor va lăsa câțiva centimetri, mai ales pe creste.

Concluzii:

– Nu ne-a păcălit vremea de 1 aprilie, o face pe 2. Temperaturile scad și cu 10 grade în mare parte din țară, vântul este și el agitat, norii cuceresc tot mai mult din cer iar soarele devine scump la vedere. Prin nordul Munteniei avem parte și de precipitații, la munte lapoviță și ninsori.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=DY9e8MIDUZA&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *