prognoze

Prognoză meteo 01 aprilie 2019–Nu este păcăleală, avem o zi de primăvară veritabilă!

Context sinoptic:

– Începem luna aprilie tot sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociată de data aceasta anticiclonului Jana. În același suntem abordați de un front rece, cu traiectorie NV – SE. La nivel de circulație, aerul rece prezent mâine este înlocuit repede de cel rece, astfel că marți vom vorbi de temperaturi sub normalul perioadei.

Temperaturi:

– Prima noapte de aprilie aduce temperaturi ușor negative pe crestele montane (-0 spre –1, –2 grade), în timp ce prin restul zonelor montane, nordul Transilvaniei, nordul Maramureșului, ne oprim la 2 – 4, 6 grade. În Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana avem temperaturi minime 6 – 8, 10 grade, iar în sudul Olteniei chiar spre 12 – 13 grade. Cât despre maximele zilei, acestea vor fi cele mai ridicate din ultima perioadă de timp, cu valori de 6 – 8, 10 grade în zonele montane, 12- 14, 16 grade în nordul și centrul Moldovei, respectiv 18 – 20, 22 de grade în restul țării.

maxime01aprilie

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și în prima parte a dimineții avem parte de nebulozitate joasă prin zona Orientalilor, pentru ca după amiaza norii joși să apară și prin nordul Moldovei sau Dobrogea. Spre seară norii joși coboară și spre centrul Moldovei, pentru ca la finalul intervalului de prognoză să vorbim despre ei doar în zonele montane.

Ceață:

– Ceața apare spre finalul dimineții, în nordul extrem al Orientalilor.

Precipitații:

– Condiții de ploaie avem spre orele prânzului, prin Suceava, apoi și prin Maramureș, Mureș, Bistrița, Iași și Neamț. După amiaza avem condiții de ploi slabe, răzlețe și prin Vaslui, Brașov, Sibiu, Cluj sau Satu Mare, pentru ca mai apoi precipitațiile să coboare și spre Bacău, Vrancea, Harghita, Sălaj, Galați dar și Olt sau Vrancea. Spre seară ploi slabe pot apărea și prin Hunedoara, Argeș sau Dâmbovița, pentru ca la finalul intervalului de prognoză să se restrângă spre Gorj, Vâlcea, Argeș dar și Constanța sau Mureș.

Vânt:

– avem parte de un vânt destul de nervos mâine, mai ales prin Moldova, sud-estul Munteniei, Dobrogea, dar și estul banatului și al Crișanei, zone unde la rafală se va depăși frecvent 50 – 60 km/h.

Strat de zăpadă:

– Am mai rămas cu strat de zăpadă doar în masivele montane dar nici acolo nu va mai dura mult, maxim 2 – 3 săptămâni.

Concluzii:

– Cel puțin vremea nu ne oferă păcăleli mâine. Avem parte de o zi frumoasă în cea mai mare parte a țării,c u temperaturi care se pot apropia, prin unele zone, de 21 – 23 de grade, cu nebulozitate pe arii restrânse, cu ceva condiții de ploi slabe și prin Moldova, și prin Transilvania, și prin Muntenia. Vântul va fi un element important al zilei, în est, sud-est și vest va atinge rafale de 50 – 60 km/h.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Vdypnw0Ln04&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *