prognoze

Prognoză meteo 30 martie 2019–se încălzește!

Context sinoptic:

–  Avem parte de o zi fără nimic deosebit din punct de vedere sinoptic. Anticiclonul Irmelin este stăpân absolut peste mare parte din Europa, fronturile sunt departe de noi. Din punct de vedere al circulației maselor de aer, aerul rece este împins din ce în ce mai mult departe de țara noastră și în acest weekend avem parte de o încălzire de la o zi la alta.

Temperaturi:

– Nu avem schimbări majore în ceea ce privește valorile minime. Rămânem cu minime negative în toate zonele montane, dar și prin depresiunile transilvănene (-1 spre –3, –4 grade). Pentru restul țării temperaturile nocturne se opresc la 1 – 3, 4 grade. Maximele zilei marchează o creștere, astfel că avem valori de 6- 8, 9 grade în zonele montane, respectiv 12 – 14, 16 grade pentru restul țării. În Banat și prin sudul extrem al Olteniei se pot atinge și 17 – 19 grade.

maxime30martie

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este prezentă în Orientali (100%),nordul Moldovei (100%), centrul și sudul Moldovei, Dobrogea, sud-estul Munteniei (50 – 70%), iar până la orele prânzului, în aceste zone cerul se acoperă complet de nori. Lucrurile se schimbă în a doua parte a amiezii și seara, când, mai întâi cerul Moldovei și apoi și sud estul Munteniei și Dobrogea, scapă de nori.

Ceață:

– La sfârșitul nopții și începutul dimineții ceața își face apariția prin județele Suceava, Bistrița, Maramureș.

Precipitații:

– În a doua parte a dimineții ploi slabe își fac apariția prin Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui, Botoșani. La prânz, ploile apar și prin sud-estul Munteniei (Ialomița, Călărași) dar și prin Galați sau Tulcea. Dispar destul de repede din peisaj, astfel că putem vorbi de o a doua parte a zilei fără precipitații.

Vânt:

– Scenariul în ceea ce privește vântul rămâne cel din ultimele zile: liniștit noaptea și dimineața, apoi, spre prânz și după amiaza intensificări moderate de până la 40 – 50 km/h, pentru ca seara intensificările să se liniștească.

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă se duce și din zonele montane, acum mai putem vorbi de un strat consistent doar pe creste.

Concluzii:

– Este weekend, nu are cum să fie altfel decât vreme frumoasă. Și cam așa vor sta lucrurile și mâine. În ciuda unor nori prezenți prin est și sud-est, în ciuda câtorva picături de ploaie izolate, în ciuda ceții din nordul extrem. Temperaturile marchează o creștere și ajung la normalul perioadei.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ZupPXFLkOY8&w=560&h=315]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *