prognoze

Prognoză meteo 26 martie 2019–marți, 3 fenomene rele: ploi, vânt, frig!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic ziua de mâine ne regăsește mai mult sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Irmelin. Din punct de vedere al fronturilor ne aflăm între două fronturi reci iar în spatele lor avem un front de ocluziune care va ajunge deasupra țării noastre  la finalul intervalului de prognoză. Din punct de vedere al circulației, masa de aer cald prezentă azi deasupra țării noastre este rapid dislocată de masa de aer rece din fronturile menționate mai sus, astfel că, la finalul intervalului ajungem la anomalii termice negative și de –6 spre –8 grade, mai ales în nordul țării.

Temperaturi:

– La noapte rămânem cu temperaturi plăcute în cea mai mare parte a țării, cu valori de 4 – 6, 8 grade, în timp ce pe crestele montane vom avea parte de minime ușor negative (-0 spre –2, –3), în timp ce în restul zonelor montane ne oprim la valori de 1 – 3, 4 grade.  Lucrurile se schimbă însă când vorbim despre temperaturile maxime. Scăderea lor este semnificativă față de ziua precedentă. În Moldova, Maramureș, Transilvania nu mai trec de 6 – 8 grade, în Banat și Crișana se opresc la un 8 – 10 grade, iar în Oltenia, Muntenia și Dobrogea ne oprim la 10 – 12 grade, posibil ușor mai ridicate, spre 13 – 14 grade în sud-estul extrem. În zonele montane vorbim mai ales de valori negative (-0 spre –2, –3 grade).

Nebulozitate:

– La începutul intervalului nebulozitatea joasă este prezentă prin nordul Moldovei și Munții Banatului, dar până la orele dimineții se extinde în cea mai mare parte a Moldovei, zonele montane, Transilvania, Maramureș, Oltenia și nordul Munteniei. Până la orele serii cerul rămâne acoperit de nori în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova (aici treptat cerul se degajă, până cel puțin în nord și centru), respectiv Orientali și Meridionali. Până la finalul zilei reapar norii joși prin Maramureș, se mai degajă cerul prin Moldova, inclusiv în sudul regiunii, în timp ce în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cerul rămâne acoperit de nori.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin Suceava, Maramureș, Bacău, dar și prin Neamț și Vrancea, respectiv prin Munții Banatului. La orele dimineții ceața va fi prezentă mai ales prin județul Neamț și pe arii restrânse în Maramureș, Mureș și Bistrița.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin Suceava, Caraș Severin, Vrancea și Buzău, respectiv ploaie, lapoviță și ninsoare în sudul județului Hunedoara. Până la orele dimineții precipitații se extind și în sudul județelor Sibiu, Brașov, respectiv nordul județelor Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova. Vorbim de lapoviță și ninsori în zonele înalte din aceste județe, respectiv ploi în rest. Ninsorile apar și prin Suceava. Până la orele prânzului ninsorile cuprind și Orientalii, în timp ce ploile ajung și în Buzău, Brăila, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Neamț și Iași. De ploaie au parte și cei din Alba Iulia. Dacă la început frontul de precipitații avea o deplasare vest – est, după amiaza circulația se schimbă în nord – sud, astfel că ploile coboară și spre sud, spre Ilfov (inclusiv București), Călărași, Ialomița, Teleorman, Dolj. Plouă în continuare și în Dâmbovița, Argeș, Prahova, plouă și în Tulcea, Olt, în timp ce în Orientali avem parte de lapoviță și ninsori. La finalul zilei mai avem parte de ninsori prin zonele montane din Neamț, în Meridionali, iar ploile rămân pe Dolj, Olt, Vâlcea, Teleorman, Giurgiu, dar și prin Călărași și Ialomița.

precipitații26martie

Vânt:

– Pe timpul nopții și la începutul dimineții avem parte de un vânt slab, însă lucrurile se schimbă odată cu a doua parte  dimineții, când rafalele devin moderate în mare parte din țară (50 – 60 km/h). Spre seară lucrurile revin la normal, cu un vânt slab la nivelul întregii țări.

Strat de zăpadă:

– Avem parte de ceva zăpadă prin zonele montane (3 – 5 mm) iar pe crestele din Meridionali chiar spre 10 – 15 mm.

Concluzii:

– Ziua de mâine vine cu o scădere semnificativă a temperaturilor, care ajung sub mediile climatologice ale perioadei. Avem parte și de precipitații, în aproape toată țara (ploi, dar în zonele înalte și lapoviță și ninsori). Vântul este și el activ în cea mai mare parte a țării, soarele se arată mai ales prin vest, nord-vest. O zi destul de neplăcută, meteorologic vorbind. Marți, 3 ceasuri rele.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=PqqvkbbweXs&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *