prognoze

Prognoză meteo 25 martie 2019–Viața cu depresiunea Louie, de Bunavestire!

Context sinoptic:

– După atâtea zile sub influența unor câmpuri de presiune ridicată, anticiclonice, ziua de mâine schimbă foaia iar țara noastră se va afla sub influența unui câmp de presiune scăzută, asociată depresiunii Louie. La începutul intervalului de prognoză suntem părăsiți de un front cald prin nord, intrând sub acțiunea unui front rece. Finalul zilei ne găsește cu o frontoliză de ocluziune la NV de noi și cu un front cald care ne abordează dinspre est.

contextsinoptic25martie

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi negative prin nordul Orientalilor dar și în Meridionali (-2 spre –4, –5 grade. Pe crestele cele mai mari se  pot atinge chiar și –6, –7 grade). În restul zonelor montane ne așteaptă minime de la 1 – 3, 4 grade, iar pentru restul țării 4 – 6, 8 grade. Valori de 10 grade nu sunt excluse prin nordul județului Bihor. Maximele pleacă de la un 6 – 8, 10 grade prin zonele montane, respectiv 14 – 16, 18 grade pentru restul țării. Nu sunt excluse nici valori spre 20 de grade prin Câmpia Română sau sudul Moldovei.

Nebulozitate:

– Începem noaptea cu nebulozitate joasă mai ales prin Moldova, Orientali și nordul Maramureșului, dar până la orele dimineții norii joși rămân prezenți doar prin nordul Moldovei, al Orientalilor și Maramureșului. Până la prânz nebulozitatea joasă coboară și spre nordul Transilvaniei și Apuseni. Până la orele serii putem vorbi de un cer variabil, mai mult noros prin vestul Banatului, Transilvania, zonele montane, nordul Moldovei și Maramureș. Iar această situație rămâne valabilă pentru tot restul intervalului rămas.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții slabe de ceață prin județul Suceava, iar spre finalul dimineții prin județul Maramureș.

Precipitații:

– Pe timpul nopții ploile își fac apariția prin nordul județelor Satu Mare, Maramureș, Bistrița, Suceava, Botoșani și în aceste zone va ploua, cu mici pauze, pe tot parcursul nopții și al dimineții. Spre orele prânzului ploile apar și prin Cluj, Mureș, dar și prin nordul județelor Hunedoara, Alba, Harghita și vestul județului Bacău. Ploile ajung apoi și prin Iași, Brașov, pentru ca apoi să se restrângă spre nordul extrem. Spre orele serii avem ploi prin sudul județelor Sălaj, Hunedoara, Sibiu, nordul județelor Argeș, Dâmbovița, Prahova dar și prin Bacău, Covasna, Vrancea. Ploi avem și prin Cluj, Brașov, Satu Mare, iar prin Meridionali lapoviță și ninsori. La finalul intervalului de prognoză un nou val de precipitații intră prin sud-vest, prin Caraș Severin (ploi), în nordul Orientalilor rămânem cu lapoviță și ninsori, Maramureș, ploi, ploi slabe și prin Harghita, Buzău, Brăila, Hunedoara și Alba.

Vânt:

– Vorbim de un vânt slab pe parcursul nopții dar, odată cu orele dimineții acesta se intensifică prin Crișana, Maramureș, zonele montane, Moldova, ajungând la rafale de 40 – 50 km/h, în zonele montane chiar 60 km/h. După amiaza rafalele ajung la 50 – 60 km/h prin Transilvania, estul extrem al Dobrogei, iar în zonele montane vorbim de 70 – 80 km/h. Spre seară vântul ajunge la rafale de 70 – 80 km/h și în estul Dobrogei, apoi se liniștește la nivelul întregii țări. 

Strat de zăpadă:

– Nicio schimbare în ceea ce privește stratul de zăpadă de la munte, căci în restul țării nu prea mai avem speranțe de ceva.

Concluzii:

– Urmează o zi destul de plăcută, cu temperaturi spre 20 de grade, cer senin, vânt slab, fără precipitații prea multe, asta prin sud. În nord și centrul avem parte și de nori, și de vânt, și de ploi, pentru că este o zonă aflată sub influența depresiunii Louie.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=AuH5g7Qu_0I&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *