prognoze

Prognoză meteo 24 martie 2019–o duminică frumoasă!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine nu schimbă foarte mult foaia din punct de vedere sinoptic. Rămânem sub prezența unui câmp de presiune ridicată, asociată deja cunoscutului anticiclon Hannelore. Din punct de vedere al fronturilor avem, la începutul intervalului de prognoză, un front cald urmat imediat de un front rece care vor intra la nivelul țării noastre succesiv. Frontul rece rămâne, momentan, cantonat la vest de noi, iar frontul cald se deplasează spre est, pe unde ne va și părăsi. Din punct de vedere al circulației, la începutul intervalului vom avea zona de vest cu o circulație mult mai caldă, pe centru apropiată de normal, în timp ce în est vom avea un aer mai rece. Până la finalul zilei rămânem cu o circulație caldă, iar apoi aerul cald va fi dislocat de o masă rece.

Temperaturi:

– Urmează o noapte rece în bună parte din țară. În zonele montane, în nordul și centrul Moldovei, prin  Transilvania dar și prin zona de Curbură sau nordul Munteniei vom avea minime negative, de la –2 spre –4, –6 grade în zonele montane, respectiv –0 spre –2, –3 în restul regiunilor menționate. În sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia, nordul Olteniei, Banat, Crișana, mare parte din Transilvania se vor atinge minime de 1 spre 3, 5 grade. Mai cald va fi pe sudul Olteniei, sudul Munteniei și estul Crișanei, unde se ating și temperaturi de 6 – 8, 9 grade. În ceea ce privește maximele, plecăm de la valori de 3 – 5 grade pe creste, 6 – 8, 10 grade în restul zonelor montane, respectiv 12 – 14, 16 grade pentru restul țării. Ceva mai cald va fi în Banat și Crișana, unde se vor atinge 18 – 20 de grade.

maxime24martie

Nebulozitate:

– Despre nori joși vorbim doar după amiaza, și doar prin nordul Moldovei, al Orientalilor, Crișana și Maramureș. Până la finalul intervalului de prognoză nebulozitatea se mută mai ales pe Moldova, dar și în nordul Maramureșului.

Ceață:

– Despre ceață vorbim doar la finalul intervalului prin nordul județelor Suceava și Neamț.

Precipitații:

– Precipitațiile își fac apariția odată cu orele amiezii prin Suceava, Botoșani, Neamț, Iași (ploi). Până spre seară mai vorbim de ploi slabe prin Neamț și Bacău. Ploile reapar spre finalul intervalului de prognoză prin Satu Mare, Maramureș, Suceava și Bistrița.

Vânt:

– În ceea ce privește vântul se repetă scenariul din ultimele zile: un vânt calm la începutul zilei, cu excepția zonelor montane, apoi cu rafale moderate prin nordul Moldovei (50 – 60 km/h) dar și prin Muntenia, sudul Dobrogei (cu rafale de 40 – 45/h). Iar seara vorbim de un vânt liniștit în toată țara.

Strat de zăpadă:

– În așteptarea unor iluzorii promisiuni de zăpadă săptămâna viitoare, momentan tot la munte vom găsi un strat de zăpadă bun pentru iubitorii iernii.

Concluzii:

– Dacă este să ne uităm la ce ne pregătește săptămâna viitoare, putem spune că ziua de mâine va fi una bună meteorologic. Cer mai mult senin, temperaturi plăcute, chiar spre 20 de grade în vest, vânt spre moderat, dar pentru puțin timp. Precipitații tot pe arii restrânse, prin nord.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=UIZaFN2YdjE&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *