prognoze

Prognoză meteo 21 martie 2019–ploi prin sudul țării!

Context sinoptic:

– Rămânem și mâine sub auspiciile unui câmp de presiune ridicat, asociat anticiclonului Hannelore. La începutul intervalului avem un front rece situat la SE de țara noastră, cu deplasare tot SE, iar un front cald se situează NV și se apropie de nordul țării noastre ca front de ocluzie.

Temperaturi:

– Temperaturile minime negative revin în forță în zonele montane (-1 spre –3, –5 grade, izolat chiar spre –6, –7 pe creste), în timp ce în nordul și centrul Moldovei, Dobrogea, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana avem minime de 1 –3, 5 grade. În Oltenia și Muntenia vom avea cele mai ridicate valori nocturne, 6 spre 8, 9 grade. Rămânem cu maxime negative doar pe crestele din Meridionali (-1 spre –2, –3 grade), în timp ce în restul zonelor montane se vor atinge 1 –3, 5 grade. Pentru restul țării așteptăm temperaturi maxime de la 8 spre 10, 12 grade, posibil ușor mai ridicate prin Banat, sudul Olteniei, sud-estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei, unde se pot atinge și 14 – 15 grade.

maxime21martie

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții, singurele zone care vor avea parte de un cer variabil, mai mult senin vor fi Banatul, Crișana, Dobrogea și nordul Moldovei. După amiaza nebulozitatea joasă se mută pe sudul Transilvaniei, Meridionali, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, pentru ca la orele serii să vorbim de un  cer mai mult senin în toată țara, cu excepția nordului Crișanei, Maramureșului, nordul și centrul Moldovei, zone unde norii joși reapar.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață mai ales prin vestul Meridionalilor, dar și prin nordul județului Hunedoara, iar la începutul dimineții și prin județele Sibiu, Mureș. Ceața va persista până spre orele prânzului în zonele montane, pentru ca spre seară să existe șanse să o revedem prin sudul județului Hunedoara.

Precipitații:

– Începem noaptea cu ninsori în sudul Orientalilor, lapoviță și ninsori prin Meridionali, ploi prin sudul Moldovei, nordul Munteniei, vestul Olteniei. Până la orele dimineții ploile cuprind Gorj, Argeș, Dâmbovița și Vâlcea, iar apoi și Dolj, Olt și Mehedinți. Ninsorile pot apărea prin zonele înalte ale Meridionalilor. Spre finalul dimineții putem avea ploi și prin Giurgiu și Ilfov (inclusiv București), pentru ca până la amiază aria precipitațiilor să se restrângă la Munții Banatului și mai apoi să se oprească de tot.

Vânt:

– Avem parte de un vânt slab pe tot parcursul zilei, cu rafale ce nu vor trece de 25 – 30 km/h.

Strat de zăpadă:

– Nicio schimbare, zăpadă tot la munte găsim.

Concluzii:

– Ziua de mâine păstrează, în general, aspectul zilei precedente, cu temperaturi maxime care nu vor trece de un 15 grade, cu nebulozitate destul de accentuată, cu ceva precipitații, mai ales prin sud de data aceasta. Vântul va fi slab la nivelul întregii țări.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Xd7qVa5v7G4&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *