prognoze

Prognoză meteo 20 martie 2019–o zi liniștită de primăvară!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine ne va regăsi sub influența unui vast câmp de presiune ridicată, rezultat din intersectarea Anticiclonului Azore cu anticiclonul mobil Hannelore. La nivel de fronturi rămânem cu un front cald persistent aproape toată ziua pe țara noastră, cu o direcție E-V, iar la final, poziționat la NE vom avea un front rece.

Temperaturi:

– La noapte, temperaturi minime negative vom avea doar prin nordul Orientalilor și prin Apuseni (-0 spre –2, –3 grade), în timp ce pentru restul țării vorbim de minime de la 3 spre 5,7 grade, iar în sudul extrem al Munteniei, izolat spre 8 – 10 grade. În ceea ce privește valorile maxime, nu avem modificări majore față de ziua precedentă: maxime negative în nordul Orientalilor (-1 spre –3 grade), 3 – 5, 7 grade în restul zonelor montane. În restul țării vom avea maxime de 8 – 10, 12 grade, posibil mai ridicate spre (14 – 16 grade) prin NV Maramureșului, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea.

Nebulozitate:

– Încă de pe timpul nopții avem nebulozitate joasă accentuată în Transilvania, Moldova, zonele montane, Maramureș, dar și prin Oltenia și NV Munteniei. Iar lucrurile nu se  schimbă foarte mult până la orele serii, singurele zone unde soarele va fi mai prezent și cerul mai liber de nori urmând să fie Banat, Crișana și Dobrogea. Până la finalul intervalului de prognoză cerul se mai eliberează de nori și prin Moldova.

Ceață:

– Pe timpul nopții și până la orele dimineții ceața va fi prezentă în zonele montane. Se risipește până la orele prânzului, dar există condiții ca tot în zonele montane să ne reîntâlnim cu ea la finalul zilei.

Precipitații:

– Începem noaptea cu ploi în nordul și centrul Moldovei, prin Transilvania, Maramureș, Meridionali, Oltenia, prin nordul și estul Munteniei, dar și prin sudul Banatului. În nordul Orientalilor vom avea parte de ninsori. Până la începutul dimineții rămânem cu ninsorile din nordul extrem al Orientalilor și cu ploile din sudul Banatului și munții Banatului, dar și cu ploi slabe prin Călărași și sudul Moldovei. Până la orele prânzului precipitațiile urcă spre Apuseni, Meridionali, Transilvania (ploi) și continuă ninsorile din nordul Orientalilor, pentru ca până seara acestea să se restrângă spre județele Hunedoara, Sibiu, Brașov, Vâlcea, nordul județelor Argeș și Dâmbovița (ninsori), Mureș (ploi) și Harghita (aici vom avea și lapoviță și ninsori). Situația nu se va mai modifica până la finalul zilei.

precipitații20martie

Vânt:

– Vorbim de un vânt slab până la moderat pe tot parcursul zilei, cu intensificări care, mai ales după amiaza, prin Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, pot ajunge la un 40 km/h.

Strat de zăpadă:

– Rămânem în continuare cu zăpadă doar prin zonele montane, consistentă pe creste.

Concluzii: 

– Avem parte de o zi destul normală de primăvară. Temperaturi, chiar dacă au mai scăzut, rămân plăcute. Soarele rămâne destul de zgârcit, de el se vor bucura mai ales cei din vest și din Dobrogea. Ceață va fi prin zonele montane, precipitațiile vor trece prin aproape toată țara iar vântul, chiar dacă va mai avea intensificări moderate, va fi și el destul de calm.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_ML1fXj5AYU&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *