prognoze

Prognoză meteo 19 martie 2019–scad temperaturile, se extind precipitațiile!

Context sinoptic:

– După mai multe zile cu presiune joasă, caracteristică depresiunilor, ziua de mâine consolidează la nivelul țării noastre un câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Hannelore. Din punct de vedere al fronturilor avem un front cald care persistă cea mai mare parte a intervalului deasupra țării noastre, iar la finalul zilei vom avea și un front rece poziționat la nord de noi.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi plăcute la nivelul întregii țări, cu valori de la 4 – 6, 8 grade. Excepție vor face crestele montane, unde vom avea valori ușor negative (-0 spre –2, –3 grade) și sud-vestul Munteniei și sudul Olteniei, unde se pot atinge 9 – 10 grade. Temperaturile maxime de mâine marchează o scădere față de ziua de luni, astfel că în zonele montane se vor atinge 3 – 5, 7 grade, în nordul și centrul Moldovei , Maramureș, Transilvania, Banat și Crișana ne vom opri la temperaturi maxime de 8 – 10, 12 grade. În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea vom avea cele mai ridicate valori ale zilei, 14 – 16, 18 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții vom avea parte de nori joși prin nordul Orientalilor, sudul și centrul Moldovei, Transilvania, Apuseni și Banat. Până la orele prânzului Moldova este acoperită de nori joși grei,  dar nebulozitatea se accentuează și în Muntenia, Transilvania și Maramureș, respectiv zonele montane. Iar lucrurile nu se schimbă mult până la finalul intervalului de prognoză vorbim de un cer variabil mai mult noros, ceva mai degajat dor prin Dobrogea, sudul extrem al Munteniei, Olteniei și prin Banat și Dobrogea.

nebulozitate19martie

Ceață:

– Pe timpul nopții ceața este prezentă prin Maramureș, prin Suceava, dar și prin Mureș, Harghita, Brașov și Sibiu. Dimineața ceața se extinde prin Orientali și Meridionali dar se va risipi la fel de repede. Ne reîntâlnim cu ea în aceleași zone montane spre finalul intervalului de prognoză.

Precipitații:

– Începem noaptea cu ploi prin Banat, Crișana, nordul Transilvaniei și al Moldovei, dar, izolat, și prin centrul Munteniei. Până la orele dimineții ploile se deplasează de la vest la est și le regăsim prin Oltenia, Muntenia și Apuseni, pentru ca spre prânz deplasarea lor să fie sud nord și să se mute prin Transilvania, Meridionali și centrul Moldovei, rămânând prezente și prin Oltenia. Odată cu orele amiezii precipitațiile se extind în norul Olteniei, al Munteniei, nordul și centrul Moldovei, zonele montane, estul Transilvaniei. Apar și lapovița și ninsorile prin crestele montane ale Orientalilor și Meridionalilor. Situația nu suferă modificări majore până la finalul intervalului de prognoză, va continua să plouă în aceleași regiuni, la care mai adăugăm și sud-estul Munteniei.

Vânt:

– Mâine vântul va fi destul de liniștit, cu excepția câtorva ore la amiază când intensificările vor crește în zona de Curbură, ajungând la rafale și de 50 – 60 km/h.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile de mâine vor mai aduce 2 –3 cm de zăpadă pe crestele Orientalilor și prin munții Banatului.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce o scădere a temperaturilor, nu mai trecem de 18 – 19 grade nici în sud. Precipitațiile vor fi prezente pe arii extinse, mai ales prin vest, centru, nord, dar izolat și prin restul regiunilor. Soarele se mai ascunde printre nori, în mare parte di țară iar în zona de Curbură și vântul va fi activ, cu rafale de 50 – 60 km/h.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=s_SA2Wgk6xU&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *