prognoze

Prognoză meteo 18 martie 2019–Vara vine luni!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine ne regăsește sub influența unui câmp de presiune scăzută, presiune asociată cu depresiunea Igor, prezentă la NV de țara noastră. Din punct de vedere al fronturilor avem de-a face cu un front rece care ne traversează de la V la E, în prima parte a zilei, pentru ca la finalul intervalului să fim pe traiectoria unui front cald, cu deplasare Est spre Vest.

Temperaturi:

– Minimele vor fi negative la nivelul zonelor montane (-1 spre –3, –5 grade), în timp ce în nordul Maramureșului, Moldova, Transilvania, nordul Munteniei ne vom oprim la valori minime de 3 – 5 grade. În Oltenia, sudul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei se vor atinge 6 – 8, 9 grade, în timp ce în Banat și Crișana ne vom apropia de temperaturi nocturne ce ar fi potrivite mai degrabă pentru zi (10 – 12, 14 grade). Cât despre maximele zilei de mâine, putem vorbi de valori mult peste normalul perioadei, caracteristice mai degrabă unui început de vară. În zonele montane se vor atinge 10 – 12, 14 grade, în timp ce pentru restul țării plecăm de la 16, 18 grade spre 20, 22. În sud estul extrem al Munteniei se pot atinge chiar și 23  – 24 de grade.

maxime18martie

Nebulozitate:

– Ceva nebulozitate joasă vom avea spre dimineață prin zona Moldovei (sudul regiunii) iar după amiaza prin Banat și Maramureș.  Pentru restul țării și a intervalului de prognoză vorbim de un cer senin și de un soare extrem de generos.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin județele Cluj, Bacău, dar, izolat, și prin Vrancea și Galați.

Precipitații:

– Condiții de ploi slabe, izolate, după prânz, prin Satu Mare, Cluj, Bistrița, Maramureș, dar și prin Hunedoara, Timiș, Caraș Severin sau Sibiu. Odată cu orele serii și cu apropierea unui front de precipitații, vorbim de ploi pe arii extinse prin Botoșani, Suceava, Bistrița, Mureș, Alba, Cluj, dar și prin vestul Banatului, Crișanei, respectiv prin sudul județelor Dolj și Caraș Severin.

Vânt:

– Pe timpul nopții vorbim de un vânt mai intens prin zonele montane (rafale de 60 – 70 km/h). După amiaza rafalele cresc în intensitate prin Moldova și Dobrogea (40 – 50 km/h) pentru ca seara intensificările să se mute pe Banat (40 – 45 km/h).

Strat de zăpadă:

– Avem în continuare strat de zăpadă în zonele montane, în scădere însă, mai accentuată prin zona Orientalilor

Concluzii:

– Ne bucurăm  de un început cum nu se poate mai bun de săptămână, meteorologic vorbind. Avem parte de un cer senin, de soare din belșug, de temperaturi chiar la pragul verii prin unele zone, de vânt mai liniștit decât în ultima perioadă. Ceva precipitații, slabe, pot apărea pe ici, pe colo, mai ales spre finalul intervalului.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=wIY5e7vbeEM&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *