prognoze

Prognoză meteo 15 martie 2019–se încălzește, avem parte și de ploi slabe!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine stă, din punct de vedere sinoptic, sub semnul depresiunii Gebhard II, care va influența vremea din țara noastră pe tot parcursul zilei de  mâine. Vom avea așadar un câmp de presiune scăzută, iar din punct de vedere al fronturilor vom fi traversați de  un front de ocluziune iar la finalul zilei, la vest de țara noastră se va regăsi un front cald. 

Temperaturi:

– La noapte vom avea temperaturi negative în zonele montane (-1 spre –3, –5 grade), în nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, dar și prin zonele deluroase ale Munteniei (-0 spre –2 grade). Pentru restul regiunilor vom avea valori minime de 1 – 3, 5 grade. Temperaturile diurne marchează o încălzire, astfel că mai vorbim de temperaturi negative doar pe crestele montane (-0 spre –2, –4 grade), în timp ce pentru restul zonelor montane vorbim de valori de la 1 spre 3, 5 grade. În restul țării maximele vor ajunge la 6 – 8, 10 grade, chiar spre 12 grade.

maxime15martie

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și până dimineață vom avea parte de nebulozitate joasă prin nordul Orientalilor, Maramureș, sudul Munteniei și Oltenia. După prânz norii joși apar tot mai mult prin Transilvania, zonele montane, Crișana, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea pentru ca seara să mai vorbim de nori doar prin zonele montane.

Ceață:

– Pe timpul nopții ceața se va concentra din plin pe Oltenia (Olt, Dolj, sudul  județelor Gorj și Vâlcea) dar și prin Muntenia (Teleorman și Argeș), respectiv Moldova (Bacău). Seara ceața reapare prin Apuseni, respectiv nordul Orientalilor.

Precipitații:

– Începem noaptea cu ploi prin Teleorman, Giurgiu, dar și prin Galați, Brăila, Vrancea, Maramureș (în estul regiunii vom avea ninsori) și Satu Mare. Ninsorile vor fi prezente și prin Bistrița. După o pauză de câteva ore ploile revin pe sud (Călărași, Ialomița, Ilfov, inclusiv București), dar și prin Dobrogea), prin Timiș. lapovița și ninsorile rămân tot prin Maramureș. După amiaza ploile continuă prin mare parte din țară (Banat, Crișana, Maramureș, Muntenia, Moldova și Dobrogea), în timp ce lapovița și ninsorile sunt prezente prin zonele montane. Seara precipitațiile se restrâng spre estul Banatului, Apuseni, iar la finalul zilei le mai regăsim în nordul Transilvaniei (ploi), nordul Orientalilor (lapoviță și ninsori).

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de un vânt slab, după amiaza ceva mai moderat prin Transilvania, zonele montane, iar seara revenim la un vânt slab la nivelul întregii țări.

Strat de zăpadă:

– Probabil ultimele zile cu strat de zăpadă consistent la munte, dat fiind încălzirea preconizată pentru perioada următoare.

Concluzii:

– Avem parte de o zi cu ploi slabe prin mare parte din țară, cu ninsori prin zonele montane (mai ales în nord), cu ceață prin Oltenia și Muntenia. Temperaturile, în ușoară creștere, cerul mai mult senin pe tot parcursul zilei.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=iaufxGXZyHs&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *