prognoze

Prognoză meteo 13 martie 2019– vreme normală pentru început de martie!

Context sinoptic:

– Cea mai mare parte a zilei de mâine o vom petrece sub influența lui Gabi, anticiclonul bine poziționat deasupra țării noastre și care vine cu un câmp de presiune ridicată. Spre finalul intervalului de prognoză anticiclonul va fi dislocat de izobarele ciclonului Franz care se apropie de noi din vest. Din punct de vedere al fronturilor avem, în prima parte a zilei, un front rece la vest iar apoi vom avea un front de ocluziune ce ne va atinge prin vest, nord-vest.

Temperaturi:

– Urmează o noapte rece în cea mai mare parte a țării, cu valori negative de temperatură. Vom avea minime de  -6 spre –8, –10 grade pe crestele montane (se pot atinge chiar –12 în nordul Orientalilor). În restul zonelor montane, în Moldova (nord, centru), în Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, mare parte din Oltenia, nordul și vestul Munteniei se vor atinge valori de la –0 spre –2, –4 grade. Cele mai ridicate valori ale nopții le vom avea în sudul extrem al Olteniei, sudul și estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, de la 1 spre 3, 5 grade. În ceea ce privește temperaturile maxime, vorbim de valori negative pe crestele montane (-0 spre –2, –4 grade) respectiv 1 – 3, 5 grade pentru restul zonelor montane. În restul țării vom avea maxime de la 6 spre 8, 10 grade, chiar spre 12 grade în vestul extrem al Banatului

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de ceva nebulozitate joasă prin nordul Moldovei, prin Muntenia, zonele montane și Oltenia. Până la orele prânzului norii se mută pe Meridionalii și rămân prin Oltenia, iar după amiaza se strâng ceva mai mulți și prin Muntenia. La orele serii și până la finalul intervalului de prognoză cerul se eliberează de nori, devenind senin la nivelul întregii țări.

nebulozitate13martie

Ceață:

– Pe timpul nopții ceața apare prin nordul județelor Maramureș și Suceava, dar și prin sudul județelor Mehedinți, Olt, Gorj. Până la orele dimineții ceața persistă și se extinde în Mehedinți, Dolj și Olt. La finalul intervalului de prognoză ceața ar putea reapărea prin sudul județului Hunedoara.

Precipitații:

– Până la orele serii am putea avea 2 – 3 picuri de ploaie prin Oltenia, spre prânz, iar seara, ploi în vestul județului Arad, ninsori în estul Banatului și nordul județului Hunedoara.

Vânt:

– Avem parte de un vânt slab la nivelul întregii țări, pe tot parcursul intervalului de prognoză.

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă a pierdut mult din dimensiuni inclusiv în zonele montane, iar în curând se va topi inclusiv în zona Orientalilor, iar prin Meridionali vom mai vorbi doar pe creste de zăpadă.

Concluzii:

– Urmează o zi cu adevărat liniștită din toate punctele de vedere, fără fenomene meteo deosebite. Temperaturile rămân la normalul perioadei, precipitații slabe, izolate, pe arii extrem de restrânse, la fel și ceața. Norii vor mai apărea și ei din când în când, dar vom avea și destul soare. 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=iAN7Sg_UOSU&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *