prognoze

Prognoză meteo 12 martie 2019–răbufnire a iernii!

Context sinoptic:

– Începem ziua de mâine cu prezența unei depresiuni mediteraneene la sud, sud-est de țara noastră, urmând să afecteze și zonele sudice, sud-estice din țara noastră. Odată cu avansul unui câmp de presiune ridicată, asociat anticiclonului Gabi, depresiunea mediteraneeană este împinsă mult spre sud. Din punct de vedere al fronturilor, avem o frontoliză de ocluziune chiar la nivelul țării noastre dar și un front cald la est de noi, care însă nu va mai apuca să ne influențeze, ca urmare a avansului câmpului de presiune ridicată.

Temperaturi:

– Scăderea temperaturilor este vizibilă încă de pe timpul nopții. Revin valorile negative în toate zonele montane, cu –3, –5 spre –7 grade pe creste, respectiv –0 spre –2, –4 grade în restul zonelor montane. Pentru restul țării nu vom mai trece de temperaturi minime de la 1 – 3, 5 grade. Dacă în zilele trecute am atins și valori de 23 – 24 de grade, pentru mâine maximele revin spre normalul perioadei, cu valori negative în zonele montane (-1 spre –3, –4 grade în nordul Orientalilor, în Meridionali, Apuseni. În centrul Orientalilor este posibil să avem să avem valori ușor pozitive, e 1 –3  grade). În restul țării maximele nu mai trec de 3 – 5, 7 grade.

Nebulozitate:

– Începem noaptea cu nori joși în Meridionali, Oltenia, Muntenia, dar și prin Dobrogea. În aceste regiuni, odată cu trecerea orelor, nebulozitatea ajunge la 100% . Dimineața și până la prânz norii joși ajung și în nordul și sudul Moldovei, iar mai apoi și prin Crișana, Banat și Transilvania. După amiaza și mai apoi până la orele serii cerul începe să se mai curețe de nori iar finalul intervalului de prognoză mai ne găsește cu nebulozitate joasă doar prin zona Carpaților de Curbură.

Ceață:

– Ziua de mâine nu vom avea condiții de ceață decât în mod izolat, pentru interval foarte scurt de timp, în județul Hunedoara, pe timpul nopții.

Precipitații:

– La începutul nopții avem ninsori în Meridionali, lapoviță în zonele deluroase din Muntenia, ploi în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. Odată cu înaintarea în noapte, ninsorilor cuprind și sudul Orientalilor, iar în Ialomița, Ilfov (inclusiv București), Tulcea, Brăila, dar și prin Dolj, Olt, Vâlcea, Giurgiu, Călărași, Constanța, ploile se transformă în lapoviță și posibil chiar ninsoare. Ploi, lapoviță și ninsori avem și în nordul Moldovei. Spre orele prânzului precipitațiile apar și prin Crișana (ploi, lapoviță), Transilvania (ploi și lapoviță), în timp ce ninsorile continuă în zonele montane. Până spre finalul amiezii ploi vom mai avea și prin Moldova sau Oltenia. Apoi aria precipitațiilor se restrânge doar spre Muntenia (ploi) iar la finalul intervalului mai plouă doar prin sudul județelor Teleorman și Dâmbovița și avem ceva ninsori slabe prin Covasna. Cantitățile de precipitații așteptate să cadă mâine pot ajunge, în sudul Munteniei și Dobrogea chiar la 15 – 20, 25 mm/24h de prognoză.

precipitații12martie

Vânt:

– La începutul nopții avem un vânt destul de agitat prin Meridionali, sudul Munteniei și Dobrogea, cu rafale de la 50 – 60 km/h, iar în Călărași chiar 70 – 80 km/h, rafale care pot fi atinse apoi și în județul Constanța, până spre prânz. După amiaza vântul crește în intensitate prin Transilvania, dar seara aduce un vânt lin la nivelul întregii țări.

Strat de zăpadă:

– Ziua de mâine aduce un posibil mic strat nou de zăpadă prin Argeș, nordul și centrul județului Dâmbovița, nordul județului Olt, dar chiar și prin Tulcea (vestul regiunii).

Concluzii:

– Ziua de mâine schimbă foaia cu noi și în loc de vară primăvara, avem iarnă primăvara. Temperaturile scad brusc, cu 10 – 12 grade, chiar, apar precipitațiile, importante cantitativ pe sudul țării (inclusiv lapoviță și ninsori chiar și în București). Soare apare doar cât să lase locul nopții iar vântul se potolește abia spre finalul zilei. O răbufnire a iernii de care trebuie să ținem cont.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6ym8tq6T2tI&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *