prognoze

Prognoză meteo 11 martie 2019–Vânt de furtună tropicală prin nordul Moldovei!

Context sinoptic:

– Începem ziua sub influența depresiunii Eberhard și a frontului rece care vine împreună cu ea și care va traversa țara noastră de la est la vest. Până la finalul zilei vom avea un câmp de presiune ridicată, asociată unui anticiclon mobil (Gabi) la vest de țara noastră, în timp ce la nord și sud-est de noi vom avea câmpuri de presiune joasă, de origine depresionară. Pe o circulație vest – est și apoi NV – SE suntem părăsiți de sectorul cald și suntem abordați de o masă de aer mai rece.

Temperaturi:

– Urmează o noapte mult mai caldă decât ar fi normal, cu temperaturi care în sudul Olteniei, al Munteniei dar și în sudul Moldovei și Dobrogea vor atinge 11 – 13, 15 grade. În zonele montane vom avea minime de la 1 – 3, 5 grade iar pentru restul țării ne oprim la valori de 6 – 8, 10 grade. Temperaturile maxime rămân la valori ridicate pe sudul, sud-estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei, unde se vor atinge 15 – 17, 19 grade. Pe crestele montane avem valori ușor negative (-0 spre –1, –3 grade), în restul zonelor montane maximele urcând spre 6 – 8, 10 grade. În Oltenia, nordul Munteniei, centrul și nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana temperaturile maxime scad față de zilele precedente, ajungând la 8 – 10, 12 grade.

Nebulozitate:

– Începem noaptea cu nebulozitate accentuată prin zonele montane dar și prin vestul Banatului. Situația nu se schimbă foarte mult până la orele dimineții, poate doar cu excepția apariției nebulozității joase și prin Moldova (60 – 70%). La prânz vorbim de dori doar de decor pe cer, iar situația rămâne neschimbată până la finalul intervalului de prognoză.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin vestul județelor Cluj și Alba. La începutul dimineții ceața va cuprinde cea mai mare parte a Meridionalilor dar și a Orientalilor, dar  se va risipi la fel de repede cum a apărut.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi în Banat, nordul Olteniei, Maramureș, nordul Transilvaniei, centrul și nordul Moldovei, centrul și sudul Orientalilor dar și zona de Curbură. În nordul Orientalilor și prin Meridionali vor predomina ninsorile. Până la orele dimineții precipitațiile se restrâng ca areal, prin Maramureș (ploi), Orientali (ploi, lapoviță, ninsori), nordul Munteniei (ploi), Apuseni și Munții Banatului (ploi și izolat ninsori în Munții Banatului). Până la prânz vorbim doar de ninsori în Orientali și ploi prin Transilvania, Maramureș și nordul Crișanei iar după amiaza mai avem ploi răzlețe prin Maramureș și ninsori în nordul Transilvaniei. La începutul serii ploile apar prin sud iar până la finalul zilei avem ploi pe sudul Olteniei, Muntenia, sudul Dobrogei și ninsori pe Meridionali.

Vânt:

– La începutul nopții avem vânt deosebit de puternic în zonele montane (peste 100 – 120 km/h)dar și prin Crișana, sudul Transilvaniei și Maramureș (50 – 70  km/h). Situația nu se schimbă până spre orele dimineții, când inclusiv în Maramureș. nordul Transilvaniei ajungem la rafale de 80 – 90 km/h, ar în nordul Moldovei chiar la 100 – 120 km/h. Rafale de 60 – 70 km/h vor fi și în centrul Moldovei. Situația rămâne periculoasă până spre orele serii în aceste zone, apoi vom avea parte de un vânt slab până la moderat la nivelul întregii țări, cu ceva rafale mai susținute prin zonele montane (50 – 60 km/h).

vânt11martie

Strat de zăpadă:

– Ninsorile de mâine vor aduce 5 – 7 cm prin nordul Orientalilor, și vreo 3 – 5 cm prin vestul Meridionalilor și Apuseni.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce în continuare o vreme frumoasă mai ales în sudul țării, cel puțin până seara, când apar ploile. Vom avea temperaturi mari aici, de peste 16 – 18 grade, cer mai mult senin, vânt liniștit. Lucrurile nu stau la fel prin vest, centru, nord și est, unde avem parte de ploi, de ninsori de la munte, de vânt deosebit de puternic, cu rafale chiar și de peste 110 km/h.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=UI4m9iU4lpQ&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *