prognoze

Prognoză meteo 08 martie 2019–Ziua internațională a Femeii, 2–3 grade în plus și era vară!

Context sinoptic:

– Sinoptic, ziua de mâine ne aduce un câmp de presiune scăzută, asociată depresiunii Cornelius, care se va situa în nordul, centrul, nord-vestul țării. În același timp, în sudul, sud-estul regiunii avem un câmp de presiune ridicată, asociată unui anticiclon. Acesta însă va pierde teren, Cornelius va înainta și se va așeza la nivelul întregii țări, venind însoțit și de un front rece. În același tip unul din centrii barici joși se va regăsi fix la nivelul țării noastre. Din punct de vedere al circulației, ne vom afla în continuare în cel mai cald sector al acesteia, cu anomalii termice și de +12 grade. 

Temperaturi:

– Urmează o noapte caldă pentru multe zone din țară. În Banat, Crișana, nordul Moldovei, Dobrogea, sudul extrem al Munteniei vom avea minime între 6 – 8, 10 grade, valori normale mai degrabă ziua. Pentru restul țării vorbim de minime negative în zonele montane (-0 spre –2, –4 grade), respectiv 1 spre 3, 5 grade în Transilvania, Maramureș, centrul și nordul Munteniei. Maximele de mâine vor reprezenta vârful de căldurii al acestei săptămâni. Astfel, în zonele montane avem valori de la 8 – 10, 12 grade, iar pentru restul țării ne vom îndrepta spre 16 – 18, 20, izolat chiar 21 – 22 de grade.

maxime08martie

Nebulozitate:

– Pe timpul dimineții și al prânzului vom avea ceva nebulozitate joasă mai ales prin Maramureș și Satu Mare iar spre seară și prin Apuseni și Banat, respectiv nordul Transilvaniei. În restul țării vom avea un cer senin și soare din plin.

Ceață:

– Ceva condiții de ceață avem spre finalul intervalului de prognoză, în Maramureș.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin Satu Mare, apoi prin Maramureș, Bistrița iar spre dimineață ploile vor ajunge și prin Sălaj și Cluj. Târziu în dimineață avem parte de ploi și prin Bihor, Arad sau Botoșani. Precipitațiile continuă în aceste zone pe tot parcursul zilei, cu mici pauze, iar odată cu orele serii se extind și cuprind tot Banatul, sudul Crișanei, Apusenii și nordul Transilvaniei, dar și nordul Moldovei. Vorbim chiar de ploi moderate.

Vânt:

– La începutul nopții avem parte de vânt în zonele montane, dar rafale moderate vom întâlni și prin Banat, nordul Dobrogei, Crișana și Moldova. După amiază avem rafale de 50 – 60 km/h și prin sudul Moldovei sau zona de Curbură, dar și în zonele montane (nordul Orientalilor cu rafale de 80 – 90 km/h). Seara avem un vânt liniștit în mare parte din țară, cu excepția Orientalilor, acolo unde vântul va bate cu 80 – 90 km/h.

Strat de zăpadă:

– Nicio schimbare în ceea ce privește stratul de zăpadă, dar ziua de mâine, cu valorile de temperatură foarte mari, mai mult ca sigur va duce la o scădere semnificativă a lui și în zonele montane.

Concluzii:

– Ziua de mâine va fi foarte caldă în toată țara, cu valori ce pot depăși chiar 20, 21 de grade. Vântul rămâne în continuare activ prin zonele montane, Moldova, Banat. Ceața doar prin Maramureș, norii joși tot pe acolo, iar precipitații prin vest, nord și nord – est.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=o8mgvzTBYk8&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *