prognoze

Prognoză meteo 07 martie 2019–zi perfectă de primăvară. Doar vântul nu stă cuminte!

Context sinoptic:

– Începem ziua sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociată unui anticiclon mobil. Odată cu înaintarea în zi ajung spre țara noastră și influențe ale ciclonului Cornelius, cu deplasare NV, iar odată cu acesta se apropie de țara noastră și un front rece, care ne va traversa în următoarele 2 zile pe direcție NV – SE.

Temperaturi:

– La noapte vom avea minime negative în zonele montane (-1 spre –3, –5 grade), Transilvania, nordul Munteniei, Moldova (-0 spre –1, –3 grade). În restul Munteniei, Oltenia, sudul Moldovei, Dobrogea, nordul Crișanei ne oprim la minime de la 1 spre 3, 5 grade. Mai cal va fi în Banat și sudul Crișanei, unde se pot atinge 6 – 8, 9 grade. Maximele de mâine pleacă de la valori de 3 – 5, 7 grade în zonele montane, 8 – 10, 12 grade în Moldova, Dobrogea, nordul și centrul Munteniei, Oltenia, Transilvania și Maramureș. Banatul, Crișana și sudul extrem al Munteniei se vor bucura de cele mai ridicate valori ale zilei, de 14 – 16, 18 grade, izolat chiar spre 20 de grade.

Nebulozitate:

– Pe tot timpul nopții, al dimineții și până spre prânz cerul va fi mai mult senin, cu nori doar de decor pe ici, pe colo. După amiaza se adună ceva nori prin nordul Orientalilor, dar și aceștia se vor risipi repede, astfel că soarele va străluci în voie, peste tot.

Ceață:

– Condiții de ceață pot apărea, dimineața, prin sudul județului Galați, nordul județelor Brăila și Tulcea.

Precipitații:

– Nici urmă de precipitații mâine la nivelul țării noastre.

Vânt:

– La începutul nopții avem parte de un vânt liniștit. Spre finalul dimineții, la prânz și mare parte din după amiază rafalele devin puternice în toate zonele montane (70 – 80 km/h, iar în nordul Orientalilor chiar spre 100 – 110 km/h). Rafale de 50 – 60 km/h se vor atinge și în Banat, Crișana, Moldova, dar și prin Maramureș. Pentru restul țării vorbim de vânt de 30 – 40 km/h.

vânt07martie

Strat de zăpadă:

– Cine dorește zăpadă, să mai profite de ea la munte, până când nu o pierdem și de acolo.

Concluzii:

– Despre ziua de mâine nu avem foarte multe de spus.  Cer senin pe tot parcursul zilei, cu ceva nori doar de decor, temperaturi ce pot ajunge, prin vest, la 20 de grade, niciun strop de precipitații. Singurul din altă poveste va fi vântul.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=4cItlXeNkAU&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *