prognoze

Prognoză meteo 06 martie 2019–primii vestitori ai sezonului convectiv?

Context sinoptic:

– După ce începutul acestei săptămâni a fost sub semnul unui câmp de presiune scăzută, asociată depresiunii Bennet, ziua de mâine aduce deasupra României presiune ridicată. În ceea ce privește fronturile, avem un front de ocluziune la nord și unul la sud de țara noastră, dar și o frontoliză caldă cu deplasare sud- nord.

Temperaturi:

– Avem parte de o noapte în care continuă să se încălzească, iar asta se vede bine în termometre. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și Crișana vom avea minime de 6 – 8, 10 grade. În zonele montane vom avea valori negative (-0 spre –2, –4 grade) iar pentru restul țării vorbim de valori nocturne de la 1 spre 3, 5 grade. Maximele de mâine vor marca o mică scădere față de zilele trecute, astfel mă în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei nu se vor mai depăși 12 – 14, 16 grade. În restul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana se vor atinge 7 – 9, 11 grade. În zonele montane vom avea 1 – 3, ,5 grade, cu excepția crestelor și a nordului Orientalilor, unde rămânem cu maxime negative (-0 spre –2, –3 grade).

maxime06martie

Nebulozitate:

– Norii joși apar prin nordul Maramureșului, nordul Transilvaniei, prin Apuseni la primele ore ale dimineții, iar până la orele prânzului nebulozitatea joasă cuprinde toată Transilvania, prin Moldova, zonele montane și Crișana. Orele serii ne aduc un cer mai mult senin iar lucrurile nu se vor mai schimba până la finalul intervalului de prognoză.

Ceață:

– Dimineața pot apărea condiții de ceață prin Maramureș, Hunedoara, Caraș Severin, dar și prin Bistrița. Spre seară avem condiții de ceață mai ales prin nordul județului Argeș și sudul județelor Sibiu și Brașov.

Precipitații:

– La începutul nopții, ploi slabe vor fi prezente prin Bihor și Arad. Apoi ploile apar și prin Satu Mare, Mureș, Hunedoara, iar în Bistrița vor predomina ninsorile. Până la orele dimineții frontul de precipitații cuprinde Banatul, Crișana, Maramureșul, Transilvania, Munții Banatului și nordul Moldovei. În Banat predomină ploile (apar și fenomenele electrice), în estul Crișanei tot ploi, în zona Apusenilor, nordul Transilvaniei, Maramureșului, Orientalilor predomină lapovița și ninsorile, în nordul Moldovei iar ploi. Ploaia înghețată poate apărea prin Transilvania și Munții Banatului. Până la orele prânzului ploile se mută pe Moldova, ninge prin Orientali, ploi răzlețe prin Dobrogea și Muntenia, apoi și Oltenia. În aceste zone vom avea și primul spectacol convectiv al anului 2019, reprezentat de fenomenele electrice. După amiaza ar fi bine să aveți aparatele foto prin Călărași, acolo se anunță cele mai spectaculoase fenomene orajoase. Până la orele serii precipitațiile dispar de pe radarul României.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de vânt intens în zonele montane (70 – 80 km/h). La orele prânzului și după amiaza avem vânt cu rafale de peste 70 km/h prin Oltenia, Muntenia și în continuare în zonele montane. Seara și la finalul intervalului de prognoză avem vânt slab la nivelul întregii țări.

Strat de zăpadă:

– Strat nou de zăpadă se va depune prin nordul Orientalilor, Apuseni, Maramureș și nordul Transilvaniei.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce o ușoară scădere a temperaturilor, dar, chiar și așa, vor rămâne peste normalul perioadei. Avem parte și de precipitații, de toate felurile, în funcție de zonele unde vor cădea. Ba, mai mult, este posibil să vedem și primele fenomene convective ale noului an, sub forma descărcărilor electrice. Cel mai periculos fenomen al zilei va fi vântul, activ și la munte, dar și prin sudul țării, cu rafale de peste 70 km/h.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=niyOc7nnIeE&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *