prognoze

Prognoză meteo 05 martie 2019–20 de grade, vânt de 120 km/h la munte, ploi prin jumătate de țară!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine nu schimbă foarte mult scenariul sinoptic. Suntem în continuare, cel puțin în prima jumătate a zile sub influența unui câmp de presiune scăzută, asociată depresiunii Bennet. Din punct de vedere al fronturilor, suntem traversați foarte repede, pe timpul nopții și până mâine la prânz, de un front rece, de la vest spre est, pentru ca mai apoi să avem direcționat spre România un front de ocluziune. Rămânem și pe o circulație atlantică, care va continua să aducă aer mult mai cald spre România.

Temperaturi:

– Urmează o noapte în care valori negative vom mai regăsi doar prin zonele montane, și doar valori de –1 spre –2, –4 grade. Pentru restul țării primim valori minime de la 3 spre 5 – 7 grade. Mult mai cald va fi la noapte în Banat și Crișana, unde se vor atinge și 10 – 12 grade. Valul de căldură din prima zi a săptămânii se va intensifica mâine, astfel că în Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea se vor atinge maxime de 15 – 17, 19 grade, izolat chiar și 20  de grade. În zonele montane avem valori de 3 – 5, 7 grade, cu valori ușor negative (-0 spre –2 grade) pe creste. În Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana se vor atinge maxime de 10 – 12, 14 grade.

Nebulozitate:

– Dacă la începutul nopții avem parte de un cer senin în toată țara, odată cu trecerea orelor norii joși apar prin Maramureș, Apuseni, nordul Transilvaniei și nordul Orientalilor. Până la orele prânzului nebulozitatea va ajunge și prin Banat, Crișana (30 – 50% grad de acoperire), toată Transilvania, zonele montane și Moldova (20 – 40%). Până la orele serii norii joși mai rămân doar de decor pe cer, pentru fotografii reușite, iar finalul zilei ne aduce un cer senin în toată țara.

Ceață:

– Condiții de ceață avem spre dimineață prin sudul județului Bacău, dar și prin NV județului Alba, vestul județului Cluj, Mureș, Bistrița, Suceava și Maramureș (zonele montane ale acestor regiuni).

Precipitații:

– Încă din primele ore ale nopții precipitațiile intră prin vestul țării și cuprind Banatul, Crișana, Maramureșul. Vom avea ploi în Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, ploi, lapoviță și ninsori prin vestul județului Cluj, ninsori în nordul județelor Maramureș și Suceava. Frontul de precipitații are o deplasare rapid NV – SE, astfel că la orele dimineții ploile sunt prin Transilvania, vestul Moldovei, Munții Banatului, iar ninsorile prin Orientali. Până după amiaza continuă să ningă prin Orientali, iar ploi slabe răzlețe pot apărea și prin Banat, Maramureș, Transilvania, Moldova. Seara, un nou val de ploi intră prin Oltenia și până la finalul zilei plouă prin sudul județelor Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu.

Vânt:

– Pe timpul nopții vântul va fi deosebit de puternic în nordul Orientalilor, unde, la rafală, se pot atinge și peste 110 – 120 km/h. Și în restul zonelor montane vom avea intensificări de 70 – 80 km/h. Pe parcursul zilei avem un vânt intens prin aproape toată țara, cu rafale de 50 – 60 km/h. Seara lucrurile se mai liniștesc iar vânt intens mai avem iar doar prin zonele montane.

vânt05martie

Strat de zăpadă:

– Ninsorile de mâine din nordul Orientalilor și din zona Apusenilor ar putea să mai aducă 3 – 5 cm strat nou de zăpadă.

Concluzii:

– Ziua de mâine vine și cu vești bune și cu vești mai puțin bune. Pe de o parte avem valori de temperaturi din ce în ce mai ridicate, putem ajunge la 19 – 20 de grade în multe zone. Cer mai mult senin prin sudul țării, în schimb vântul va fi agitat în mare parte din țară, precipitațiile apar și ele prin vest, nord și centru. Exact cum ar trebui să fie o zi de primăvară.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=sYA69QAdYAQ&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *