prognoze

Prognoză meteo 03 martie 2019–ninsori prin Argeș și Dâmbovița!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine găsește cea mai mare parte a Europei sub asaltul unor câmpuri de presiune scăzută care ne vor afecta și pe noi, pe o deplasare NV – SE. Câmpul de presiune scăzută este asociat ciclonului Alexander II. Din punct de vedere al fronturilor, la nord de țara noastră avem un front de ocluziune și unul cald, dar care nu ne vor traversa.

Temperaturi:

– Avem parte de o noapte în care temperaturile negative se vor regăsi pe arii extinse în zonele montane (-6 spre –8, –10 grade, cu valori chiar mult mai scăzute în nordul Orientalilor, unde pot ajunge la –14, –16 grade), Transilvania, Maramureș, Moldova, Dobrogea (-2 spre –4, –6 grade). Valori ușor negative vom avea și prin sud-estul extrem al Munteniei, dar și prin Banat și estul Crișanei (-0, –1 grad). În Oltenia, Muntenia și restul Banatului și Crișanei vom avea minime pozitive, de la 1 spre 3, 4 grade.  Temperaturile maxime rămân negative la nivelul zonelor montane(-2 spre –4, –5 grade). Pentru restul țării vorbim de valori de la 3 – 5, 7 grade, izolat mai ridicate, spre 8 – 9 grade, în Banat și Oltenia.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă va fi prezentă mai ales prin Muntenia, Oltenia, sudul Moldovei și nordul Dobrogei, respectiv zonele montane. Singurele modificări notabile, până la orele prânzului, sunt reprezentate de extinderea norilor joși și prin Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș. După amiaza cerul rămâne senin doar prin Moldova, în timp ce în restul țării vorbim de nori joși destul de persistenți. Până la finalul zilei cerul se degajă iar norii  joși rămân prezenți doar prin nordul Maramureșului, Apuseni și nordul Transilvaniei.

Ceață:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem condiții de ceață prin Covasna, Harghita, Mehedinți, dar și prin nordul județelor Argeș și Dâmbovița. La finalul intervalului ceața reapare prin Cluj, nordul județului Alba dar și Bistrița.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ninsori prin județul Buzău, ploi prin Olt (în nordul județului posibil lapoviță ), ploi și lapoviță prin Vâlcea, ploi în Gorj, ploi prin vestul județului Dâmbovița, respectiv ploi, lapoviță și ninsori prin Argeș. Pe timpul nopții va ninge, chiar moderat, prin Dâmbovița, lapoviță și ninsori prin Argeș, ninsori prin Prahova, ploi prin Teleorman (lapoviță în nordul județului). Dimineața ninsorile ajung și prin Alba, Hunedoara, Sibiu, Cluj, iar odată cu înaintarea în dimineață le vom regăsi și prin nordul județului Giurgiu, dar și nordul Ilfovului. La orele prânzului vom avea ploi slabe prin Caraș, Mehedinți, Dolj, Olt, respectiv ploi și lapoviță prin Teleorman, Giurgiu, inclusiv Ilfov, cu București. Apoi, până spre seară precipitațiile dispar cu totul și mai vorbim despre ele doar la finalul intervalului de prognoză, când reapar, sub formă de ninsori, în Maramureș, respectiv ploi izolate prin Cluj.

precipitații03martie

Vânt:

– Vântul va sufla slab până la moderat pe tot parcursul zilei, cu intensificări ce nu vor trece de 30 – 40 km/h, cu excepția Orientalilor, care, spre finalul intervalului, vor avea parte de rafale ce pot ajunge și la 50 – 60 km/h.

Strat de zăpadă:

– La început de martie vom avea parte de un strat nou depus de zăpadă, de 1 –2 cm, prin Argeș și Dâmbovița.

Concluzii:

– Rămânem în continuare, deși am intrat în martie, cu o vreme indecisă. Mâine, prin unele zone din sudul țării, vorbim mai degrabă de o zi de iarnă. Norii vor fi și ei destul de prezenți, soarele va străluci mai mult prin Moldova. Vântul va fi destul de liniștit, cât despre temperaturi, vorbim de valori nocturne mai mult negative iar maximele zilei aproape de normalul perioadei.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=wXTLBWM2oiI&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *