prognoze

Prognoză meteo 28 februarie 2019–vânt de peste 110 km/h la munte!

Context sinoptic:

– Pentru ziua de mâine, contextul sinoptic plasează țara noastră sub influența unui câmp de  presiune scăzută, asociată ciclonului Yannick. Din punct de vedere al fronturilor, la începutul intervalului de prognoză avem parte de  o frontoliză caldă, pentru ca mai apoi să se îndrepte spre noi un front rece, iar la final de prognoză vom avea o frontoliză rece.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi negative în zonele montane (-3 spre –5, –7 grade), Transilvania, Oltenia, Muntenia, Maramureș, estul Banatului și prin centrul Dobrogei (-0 spre –2, –4 grade). În restul țării așteptam minime ușor pozitive (1 – 3,4 grade). Temperaturile maxime marchează o creștere semnificativă, astfel că mai avem valori negative doar pe crestele montane (-1 spre –2, –3 grade), în timp ce în restul zonelor montane avem maxime de 1 –3, 5 grade. Pentru restul țării vorbim de maxime de la 8 spre 10 – 12, 14 grade, ușor mai ridicate prin Moldova, vestul Banatului, cu 15 – 16 grade.

Nebulozitate:

– La începutul nopții, nebulozitatea joasă este prezentă prin Moldova, zonele montane, estul Munteniei și Dobrogea, pentru ca, odată în înaintarea în noapte să se restrângă în Dobrogea și Orientali. Până la orele prânzului cerul se degajă în aproape toată țara, cu excepția nordului Maramureș și al Orientalilor. Iar situația se va păstra astfel până la finalul zilei, când nebulozitatea (cu grad de acoperire de 50 – 70, 80%) reapare și prin Transilvania dar și prin nordul Moldovei.

Ceață:

– La începutul nopții avem condiții de ceață prin Maramureș, Bistrița, Mureș, dar și prin zonele montane din Vrancea, Brașov, Sibiu, Dâmbovița, Buzău și Argeș. Spre orele dimineții ceața apare și prin Covasna și Harghita. Spre finalul intervalului de prognoză ceața reapare prin Maramureș.

Precipitații:

– La începutul nopții putem avea parte de ceva fulguieli din sudul Sibiului iar la finalul intervalului ploile își fac apariția prin Suceava.

Vânt:

– Pe timpul nopții și al dimineții vântul prezintă intensificări în zonele montane, unde poate ajunge la rafală și la 80 – 90 km/h. După amiaza avem un vânt moderat la nivelul întregii țări, cu rafale de 50 – 60 km/h, în timp ce la munte se depășesc și 110 km/h.

vânt28februarie

Strat de zăpadă:

– Se apropie primăvara calendaristică, cine mai dorește zăpadă, zonele montane au din belșug. În rest, nicio șansă.

Concluzii:

– Ziua de mâine marchează o încălzire la nivelul întregii țări. Temperaturile ajung și la valori de 15 – 16 grade, cerul va fi senin, soarele va străluci din plin.  Singurele probleme vor veni din partea ceții, persistentă prin zonele montane până târziu în dimineață și a vântului, care la munte va trece de 100 – 110 km/h, iar prin restul țării se vor atinge la rafală și 50 – 60 km/h.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=fTbXRA13q6c&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *