prognoze

Prognoză meteo 27 februarie 2019–vânt nervos, ninsori, ploaie înghețată!

Context sinoptic:

– Din punct de vedre sinoptic ziua de mâine vine cu același scenariu ca și în precedentele zile, cu un câmp de presiune ridicată, asociată aceluiași anticiclon Frauke. În același timp, la nord est de noi se manifestă ciclonul Yannick, ale cărui efecte le vom resimți mai ales de joi încolo. La nivel de fronturi, avem un front cald aflat în dezmembrare (frontoliză).

Temperaturi:

– La noapte, valori negative de temperatură vom mai avea doar în zonele montane (-2 spre –4, –6 grade, izolat spre –8 grade pe creste), dar și prin sudul Transilvaniei și sudul Munteniei (-1 spre –2, –3 grade). Pentru restul regiunilor așteptăm valori minime de la 1 spre 3, 5 grade. În ceea ce privește maximele, acestea rămân negative în zonele montane (-1 spre –3, –5 grade, cu valori chiar de –7 grade pe creste). În Moldova, Dobrogea, estul Transilvaniei ne vom opri la maxime de 2 – 4,6 grade, în timp ce pentru restul țării vom avea temperaturi maxime de 6 – 8, 10 grade, izolat chiar spre 11 – 12 grade.

maxime27februarie

Nebulozitate:

– Încă de la începutul nopții avem parte de nebulozitate joasă în Moldova, zonele montane, Dobrogea, sud-estul Munteniei, dar și prin nordul Crișanei, al Transilvaniei și Maramureș. Până la orele prânzului cerul devine variabil mai mult senin în Dobrogea, dar nebulozitatea se accentuează în Moldova, Maramureș, sud-estul Munteniei, dar și prin Transilvania (grad de acoperire de 100%). După amiaza norii joși se extind și în restul Munteniei dar seara vine cu vești bune. Cerul se eliberează de nori în cea mai mare parte a țării, iar acolo unde norii mai rămân (zonele montane, Dobrogea, Moldova) gradul de acoperire scade la un 50 – 60%.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață în toate regiunile montane, ceață care ar putea persista până spre finalul dimineții. Seara, ceața reapare în aceleași regiuni montane.

Precipitații:

– La începutul nopții  avem parte de ninsori în toate zonele montane, dar și în zonele mai joase din Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, în timp ce în restul Moldovei avem condiții de lapoviță, iar în Tulcea și Brăila vor predomina ploile. Odată cu înaintarea în noapte ninsorile apar și prim Maramureș, ploile se extind și prin sudul extrem al Munteniei, iar în Teleorman și Giurgiu trebuie avut grijă cu ploaia înghețată. Va ploua și prin Dolj, Ialomița și Călărași. Odată cu orele dimineții precipitațiile se restrâng în zona montane (ninsori), sudul Moldovei (lapoviță) Brăila, Ialomița, Călărași (ploaie), pentru ca până la orele prânzului să avem mai mult lapoviță în Dobrogea. După amiaza și seara precipitațiile se restrâng în sudul Moldovei, sud-estul Munteniei și Dobrogea (ploi, lapoviță și ninsori slabe).

Vânt:

– Pe timpul nopții vântul va prezenta intensificări susținute în zonele montane (80 – 90 km/h), pentru ca, preț de câteva ore, după amiaza să vorbim de un vânt intens și în Moldova (sudul și centrul regiunii, cu rafale de 70 – 80 km/h), dar ș Dobrogea și sud-estul Munteniei (50 – 60 km/h). Până la finalul zilei vântul se va liniști, vorbim de intensificări slabe la nivelul întregii țări, cu excepția zonelor montane, unde mai putem avea rafale de peste 60 – 70 km/h.

Strat de zăpadă:

– Strat de zăpadă va continua să se depună în zonele montane, dar nu este exclus să mai apară și prin zona centrală a Moldovei sau chiar și prin nordul Dobrogei (Tulcea).

Concluzii:

– Avem o zi cu diverse fenomene, după preferințele fiecăruia: temperaturi plăcute ziua prin Muntenia, Banat, ninsori la munte, dar și prin Moldova. Vântul va fi din nou un element periculos prin multe zone, ceața nu va lipsi nici ea din peisaj. Cât despre soare, nu îl vom vedea atât de mult pe cât ne-am dori.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=OwTkNjeS7yU&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *