prognoze

Prognoză meteo 26 februarie 2019–o zi cu două fețe!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic rămânem în continuare sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Frauke. În ceea ce privește fronturile, pe parcursul zilei vom fi sub influența unui front de ocluziune, iar la finalul zilei vom intra sub acțiunea unui front rece, cu deplasa NE – SV.

Temperaturi:

– Avem parte de o nouă noapte cu valori de temperatură negative, caracterizând un regim termic foarte rece pentru data din calendar, în aproape toată țara, cu valori de la –2 spre –4, –6 grade (mai scăzute, spre  -7, –9 grade în zonele montane). De un regim termic nocturn mai blând vor beneficia nordul și centrul Moldovei, respectiv nordul Dobrogei, acolo unde minimele se vor apropia de valori ușor pozitive,  spre  1 – 3 grade. Veștile sunt mult mai bune dacă vorbim despre temperaturile maxime de mâine. Rămânem cu valori negative doar în zonele montane (-1 spre –2, –4 grade), în timp ce pentru restul țării vorbim de maxime de la 2, 4 grade spre 6,8, izolat, 10 grade, prin sudul Moldovei și nordul Munteniei.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de ceva nori joși prin zona de Curbură și prin nord-estul Moldovei pentru ca, până la prânz, nebulozitatea joasă să apară și prin Maramureș sau Transilvania. Odată cu orele amiezii și până la finalul intervalului de prognoză, norii cuprind cea mai mare parte a Moldovei, zonele montane, prin Transilvania, nordul Dobrogei, dar și prin Muntenia.

Ceață:

– La începutul nopții avem condiții de ceață prin estul județului Covasna, vestul județului Vrancea, vestul județului Bacău. Ceața apare apoi și prin Harghita. Seara regăsim ceața mai ales prin zonele montane.

Precipitații:

– Primele benzi de precipitații apar mâine, după ora prânzului, prin Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, dar și Iași și vor fi numai ploi. Odată cu orele serii apar lapovița și ninsorile în zonele montane, dar și ploile în Moldova. Prin sudul județului Iași, nordul județului Vaslui dar și prin Tulcea este posibil să avem lapoviță.

Vânt:

– Dacă pe timpul nopții avem parte de  intensificări ale vântului mai ales prin zonele montane (rafale de 70 – 80 km/h, odată cu orele amiezii vorbim de un vânt cu rafale de 80 – 90 km/h în nordul și centrul Moldovei, dar și prin Apuseni. În zona Meridionalilor rafalele de vânt vor trece de 100 km, spre 110 km/h.

vânt26februarie

Strat de zăpadă:

– Despre posibil strat nou de zăpadă vorbim doar în zonele montane, acolo un de așteaptă să cadă și 5 – 7 mm de ninsoare în 24 de ore de prognoză.

Concluzii:

– Ziua de mâine începe promițător, cu un cer senin, cu temperaturi în creștere, fără precipitații. Dar, odată cu amiaza și apoi seara, vântul devine nervos (în zonele montane, Moldova, dar și prin Dobrogea și Muntenia), precipitațiile se extind în multe zone (ploi în Moldova, apoi izolat și lapoviță), la munte avem parte de viscol sever.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6gKcaUQmZrY&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *