prognoze

Prognoză meteo 24 februarie 2019–o noapte geroasă de Dragobete!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine este una simplu de caracterizat: ne vom afla sub influența unui vast câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Frauke, iar din punct de vedere a fronturilor, nici unul care să ne afecteze.

Temperaturi:

– Vom ave parte de o noapte deosebit de rece, geroasă chiar în unele regiuni. În zonele montane valorile de temperatură vor coborî spre –16, –18 chiar –20 de grade. Pentru restul țării ne vom opri la minime de –4 spre –6, –8 grade, izolat chiar spre pragul gerului, –10 grade. Maximele mai rămân negative în zonele montane (-6 spre –8, –10 grade, izolat, pe creste, chiar –12 grade), Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei și Dobrogea (-1 spre –3, –4 grade). În restul țării vom avea parte de maxime pozitive, de la 1 spre 3, 4 grade.

maxime24februarie

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nebulozitate joasă prin sudul Moldovei, sud-estul Munteniei și Dobrogea, dar și prin Meridionali. Până la prânz norii joși apar și prin nordul Orientalilor, se mențin prin Dobrogea, sudul și sud-estul Munteniei. La fel se păstrează situația și pentru amiază și până seara, tot cu Dobrogea, nordul Orientalilor, nordul Moldovei și sudul Moldovei cu ceva nori joși, pentru ca finalul zilei să ne găsească cu ceva nori, de decor, prin nordul Transilvaniei și sudul Dobrogei.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață pe arii extinse în județele Mehedinți și Gorj, zone unde ceața va persista până spre orele prânzului.

Precipitații:

– Ninsori slabe mai pot apărea mâine, spre finalul dimineții, prin nordul județelor Maramureș, Suceava, Bistrița, dar și Harghita.

Vânt:

– Avem parte de un vânt slab spre moderat, cu intensificări ce pot ajunge la un 35 – 40 km/h mai ales prin Moldova și zona de Curbură. Spre seară, vântul se liniștește la nivelul întregii țări.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile din ultimele 24 de ore au mai adus un pic de strat de zăpadă prin Oltenia (4 – 8 cm), sudul Transilvaniei (3 – 7 cm) și centrul Moldovei (1 – 2 cm). Un praf de 1 –2 cm s-a depus și prin județul Tulcea, izolat. Și cam așa încheiem iarna calendaristică, cu zăpadă din belșug doar prin zonele montane și un sezon aproape ratat pentru sudul țării.

Concluzii:

– După scurtul episod de viscol din noaptea trecută, lucrurile se așază pe un făgaș normal. Urmează o noapte foarte rece spre geroasă în aproape toată țara. Ziua de mâine aduce o încălzire, cu temperaturi pozitive în multe zone, cu mult soare, cu vânt din ce în ce mai liniștit. Ceva fulguieli mai sunt posibile doar izolat, prin nordul țării.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ViUSh9yKQOM&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *