prognoze

Prognoză meteo 23 februarie 2019–noapte severă de iarnă, zi rece și vântoasă!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine regăsește România sub influența anticiclonului Frauke, așadar cu un vast câmp de presiune ridicată la nivelul întregii țări (peste 1040 hPa). Din punct de vedere al fronturilor, acestea sunt la distanță de noi, fie că vorbim de cel rece, din sudul, care ne-a traversat și pe noi, fie că ne referim la cel cald, din N, NV, care odată cu deplasarea spre țara noastră se și dezintegrează.

Temperaturi:

– Urmează o noapte rece, chiar deosebit de rece pentru data din calendar. Minimele în zonele montane vor ajunge la –8 spre –10, –12 grade, în timp ce pentru restul țării vorbim de –4 spre –6, –7 grade. Despre maxime ușor pozitive (1-2 grade) vom putea vorbi doar în SV extrem al județului Timiș. În rest, maxime aproape de pragul gerului la munte (-6 spre –8, –1 grade), respectiv valori de –2 spre –3, –5 grade pentru restul țării.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea este prezentă prin Transilvania, zonele montane, Moldova, Maramureș, sud-estul Munteniei și Dobrogea. Până la orele prânzului, norii joși acoperă toată Moldova, sud-estul Munteniei și Dobrogea. După amiaza avem un cer variabil prin restul Munteniei, norii joși rămân în regiunile menționate mai sus și prin Munții Banatului. Seara cerul se degajă în toată țara, pentru ca la finalul intervalului de prognoză să nu mai avem nori pe nicăieri.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață pentru ziua de mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Începe noapte cu ninsori prin multe zone. Va ninge moderat în Dolj, Mehedinți, Olt, estul județului Caraș Severin, sudul județului Vâlcea, în Gorj. Ninsori avem și în Teleorman, Giurgiu, Ilfov (București), Prahova, Argeș, Dâmbovița, sudul județelor Brașov, Sibiu și Alba, dar și prin Harghita, Neamț și Suceava. Ninsori slabe avem și prin estul județului Călărași, sudul județului Constanța și estul extrem al județului Tulcea. Până la orele dimineții aria precipitațiilor se restrânge spre Oltenia și Munții Banatului, dar va continua să ningă și în zonele montane din Suceava, Neamț și Harghita. spre finalul dimineții vom avea ninsori slabe și prin Botoșani, Iași și Vaslui. După amiaza și seara mai sunt condiții de fulguieli slabe prin estul județului Covasna și vestul județului Vrancea.

Vânt:

– Atenție la vânt pe tot parcursul nopții, al dimineții și până mâine după amiază. Zonele vizate de intensificări vor fi Banatul (60 – 70 km/h), zonele montane (80 – 90 km/h), Crișana, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea (70  – 80 km/h). Seara vorbim de un vânt liniștit la nivelul întregii țări.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile din această seară vor aduce un 3 –5 cm prin vestul, nordul Munteniei, sudul Transilvaniei, chiar și prin Dobrogea; 10 – 12 cm prin Oltenia și zonele montane.

stratdezăpadă23februarie

Concluzii:

– O noapte de iarnă severă autentică, cu ger, cu viscol, cu ninsori (moderate chiar prin  Oltenia). Ziua de de mâine vine cu frig, chiar ger prin unele zone, cu un cer variabil, mai mult noros prin est, sud-est, cu vânt în continuare nervos tot prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Banat și sudul Moldovei.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=f1VeMxY45wU&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *