prognoze

Prognoză meteo 22 februarie 2019–primul viscol pe sudul țării!

Context sinoptic:

– Începem ziua sub influența unui câmp de presiune scăzută, situat la NV de țara noastră, care are asociat și un front cald. În același timp, în Marea Neagră se va poziționa ciclonul Werner iar țara  noastră va fi traversată, consecutiv, în a doua parte a zilei, de un front rece și de unul de ocluziune. Până la finalul zilei bătălia va fi câștigată de anticiclonul Frauke, care se va poziționa în mare parte din Europa.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi negative la nivelul zonelor montane (-2 spre –4, –6 grade izolat chiar spre –8 grade pe crestele Meridionalilor), sudul Moldovei (-0 spre –1, –2 grade), centrul și nordul Munteniei (-0 spre –2, –3 grade) dar și prin Transilvania și Maramureș (-0 spre –1, –2 grade). Pentru restul țării așteptăm valori minime de la 1 spre 3, 5 grade, izolat mai ridicate prin vestul Banatului (spre 6 – 7 grade). Cele mai scăzute valori maxime ale zilei de mâine le vom regăsi în nordul Orientalilor (-6 spre –8, –10 grade). Maxime negative vom avea și în nordul Moldovei, restul zonelor montane (-0 spre –2, –4 grade). În Transilvania, Maramureș. nordul și centrul Munteniei temperaturile maxime nu trec de 3-4 grade, în timp ce în Oltenia, sudul Munteniei, Dobrogea, Banat și Crișana ne vom opri la valori de 6 – 8, 10 grade.

Nebulozitate:

– Dacă la începutul nopții avem parte de un cer senin în cea mai mare parte a țării, odată cu înaintarea în noapte și până dimineața, norii joși acoperă consistent Banatul, Crișana, Maramureșul, Transilvania, nordul și centrul Moldovei dar și mare parte din zonele montane. Iar până la orele prânzului singura modificare este reprezentată de faptul că toată Moldova este acoperită de nori joși, pe lângă restul zonelor menționate mai sus. După amiaza nebulozitatea se mută mai ales pe sud-estul Munteniei și Dobrogea, dar rămâne prezentă și prin Transilvania, zonele montane și prin Moldova, pentru ca la finalul zilei să mai rămânem cu nori prin zonele montane, Transilvania și Oltenia.

Ceață:

– Condiții slabe de ceață avem, pe parcursul nopții, pe arii restrânse și izolat, doar prin nordul județului Argeș și sudul județelor Brașov și Sibiu.

Precipitații:

– Încă de la începutul nopții avem parte de precipitații, ploi prin Satu Mare și nordul Bihorului, ploi, lapoviță și ninsori prin Maramureș, ninsori în nordul Bistriței și Suceava. Va ninge și în Harghita, dar și prin Neamț și Bacău. Până la orele dimineții precipitațiile se extind și cuprind tot Banatul (ploi), Crișana (ploi), lapoviță și ninsori în zonele montane, Transilvania, Maramureș, ploi și lapoviță în nordul și centrul Moldovei. Frontul de precipitații are o deplasare NV – SE, astfel că până la orele prânzului precipitațiile se răresc în Banat, Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei, dar se mută pe Oltenia (ploi), Muntenia (ploi), sudul Moldovei și Dobrogea (ploi). Ploi și lapoviță avem prin Transilvania, ninsori în zonele montane dar și prin nordul și centrul Moldovei. După amiaza ninsorile coboară spre sudul Moldovei, nordul Dobrogei, continuă să ningă și la munte, prin Transilvania (aici avem și lapoviță) iar ploi avem prin Banat, sud-estul Munteniei,centrul și sudul Dobrogei. Seara, ninsorile se mută pe Dobrogea, în Tulcea și Constanța va ninge chiar moderat, dar va ninge și prin Brăila, Buzău, Prahova, Ialomița, Călărași, Dâmbovița, Argeș. Va continua să plouă în Teleorman, Olt, Dolj, sudul județului Vâlcea. Până la finalul intervalului de prognoză va ninge în toată Muntenia și Oltenia (aici vorbim chiar de ninsori moderate  spre abundente). Va continua să ningă și prin Dobrogea și Meridionali. Cantitățile de precipitații nu vor de trece de 5 – 10 mm, cu excepția Meridionalilor, unde se pot atinge și 15 – 20 mm.

precipitații22februarie

Vânt:

– Vântul devine de interes, și chiar periculos, începând cu orele prânzului, când începe să se intensifice prin nordul Moldovei. După amiaza avem intensificări în toată Moldova (50 – 60 km/h), sud-estul Munteniei și nordul Dobrogei (70 – 80 km/h), Banat (50 – 60 km/h), Crișana (70 – 80 km/h). Spre seară vântul poate trece de 100 de km/h iar în Muntenia, Oltenia, Banat și Dobrogea avem în continuare rafale ce trec de 70 – 80 km/h. În condițiile în care aici va și ninge, vorbim de un episod clar de viscol.

Strat de zăpadă:

– Strat de zăpadă se va depune în Transilvania, nordul și centrul Moldovei, prin Dobrogea, Oltenia, nordul și centrul Munteniei.

Concluzii:

– Vremea de mâine schimbă un pic foaia cu noi. Chiar dacă, pe parcursul zilei, avem în continuare parte de temperaturi plăcute, avem parte și de precipitații multe, de toate felurile, prin toate regiunile. Vântul va fi deosebit de nervos, iar seara avem episod clar de viscol pe sud, sud-est. Nici soarele nu va mai fi prezent ca în ultimele zile. Vorbim de un scurt episod sever de iarnă, care începe mâine cu precipitații, inclusiv ninsori și viscol și continuă zilele următoare cu ger.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=4qqlMC77kPQ&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *