prognoze

Prognoză meteo 21 februarie 2019–liniștea dinaintea unui nou episod de iarnă!

Context sinoptic:

– Pe tot parcursul intervalului de prognoză ne vom afla sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Erika. Din punct de vedere al fronturilor, lucrurile vor fi dinamice, astfel că, la începutul intervalului, la nord de țara noastră vom avea un front rece, la miezul zilei sunt atinși tangențial de un front cald cu deplasare NV iar la finalul zilei avem un front rece de la N, dar și un front cald dinspre V.

Temperaturi:

– Urmează o noapte în care valorile negative de temperatură vor fi întâlnite în zonele montane (-2 spre –4, –5 grade), Transilvania, Maramureș (-1 spre –3 , – 4 grade) dar și prin nordul Crișanei și izolat prin Banat (-1 spre –2, –3 grade). În nordul Moldovei, sud estul Munteniei și centrul Dobrogei vom avea minime de la 3 – 5,6 grade, iar pentru restul țării ne oprim la valori de la 1 la 3, 4 grade. Temperaturile maxime rămân negative în zonele montane (-0 spre –2, –4 grade). În Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana avem maxime de la 6 spre 8, 10 grade, iar în Oltenia, Muntenia și Dobrogea vorbim de valori de 10 – 12, 14 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem nori joși persistenți în zonele montane, nordul și centrul Moldovei, iar lucrurile nu se schimbă foarte mult până la orele prânzului, cu excepția apariției nebulozității și prin Transilvania. După amiaza aduce norii și prin Banat, Crișana, Maramureș, dar și prin Muntenia și Dobrogea. Până la finalul zilei rămânem cu nebulozitate joasă doar prin nordul Orientalilor dar și prin estul extrem al Moldovei.

Ceață:

– La începutul nopții avem condiții de ceață în Maramureș, Bistrița, Harghita, Covasna, Vrancea, Buzău, dar și prin nordul județului Argeș. Odată cu înaintarea în noapte ceața apare și prin Mureș și Sibiu. Ceața persistă în aceste județe până dimineața, când o regăsim și prin Caraș Severin. La orele serii vor mai fi condiții slabe de ceață prin județul Bistrița.

Precipitații:

– La începutul nopții vom avea precipitații slabe prin Maramureș (ploi, ploaie înghețată), Satu Mare (ploaie), Sălaj (ploaie înghețată), nordul județului Vâlcea (ninsoare), Brașov (ninsoare). Va ploua prin Teleorman, Giurgiu și Călărași, dar și prin Hunedoara. Odată cu înaintarea în noapte apar ploile, lapovița ploaia înghețată și prin Cluj și Sibiu. Ploaie înghețată vom avea, spre dimineață și prin Alba, ninsori în sudul Brașovului, ploaie și ploaie înghețată pe arii extinse din Sibiu. Până la prânz aria precipitațiilor se restrânge, astfel că mai regăsim doar punctiform ploi prin Mureș, ninsori prin Bistrița. La finalul intervalului de prognoză, un front de precipitații foarte bine definit va intra în țara noastră prin NV, astfel că reîncep ninsorile în Maramureș.

Vânt:

– Pe timpul nopții și al dimineții vântul va fi activ mai ales prin zonele montane (Carpații de Curbură), unde se pot atinge și rafale de 70 – 90 km/h. Pe timpul dimineții și până spre orele serii avem parte de rafale de peste 50 – 60 km/h prin județele Botoșani, Iași, Vaslui și prin estul Sucevei.

vânt21ianuarie

Strat de zăpadă:

– Am rămas cu strat de zăpadă doar pe zonele montane și singura noastră speranță se îndreaptă spre mini episodul de iarnă ce se preconizează de vineri încolo, care ar putea să mai aduce un peisaj de iarnă la nivelul întregii țări.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce în continuare temperaturi de primăvară prin mare parte din țară (mai norocoși fiind cei din sud), soarele va fi destul de prezent pe cer. Avem parte și de precipitații, pe arii restrânse, mai ales ploi, ninsori doar la munte. Vântul va fi activ în zonele montane și prin Moldova.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=oCxA-BIMNSs&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *