prognoze

Prognoză meteo 14 februarie 2019–și cerul plânge de Ziua Îndrăgostiților!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, mâine vom fi sub influența unui vast câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Dorit, în timp ce din punct de vedere al fronturilor, la finalul intervalului de prognoză, pe direcția țării noastre vom avea, dinspre Marea Neagră, un front de ocluziune, iar dinspre NV, tangențial, un front cald.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi negative în zonele montane (-4 spre –6, –8 grade), dar și prin Maramureș, estul Banatului și Crișanei, Oltenia, Muntenia, Transilvania, Dobrogea și sudul Moldovei (-1 spre –3, –4 grade). În restul Banatului, Crișanei, în vestul Maramureșului și în nordul și centrul Moldovei vom avea minime pozitive, de la 1 spre 3, 5 grade. Ziua de mâine aduce  o încălzire evidentă, astfel că valorile maxime vor fi distribuite astfel: Moldova (4 – 6, 8 grade), Dobrogea (3 – 5, 7 grade), Muntenia (4 –6, 8 grade). În Oltenia se vor atinge 6 – 8, 10 grade, valori pe care le vom regăsi și prin Banat. În Crișana, Transilvania și Maramureș ne oprim la valori de 3 – 5, 7 grade.

maxime14februarie

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă se va manifesta prin Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova și zonele montane. Până la orele prânzului singurele schimbări notabile sunt cerul mai mult senin din sudul Moldovei dar și extinderea nebulozității joase pe nordul Dobrogei. Până la finalul intervalului de prognoză doar Oltenia și Muntenia se bucură constant de un cer mai mult senin, iar mai apoi și Banatul și Crișana.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin județele Bistrița, Maramureș, Cluj. Dimineața ceața se extinde și prin județele Sibiu, Hunedoara, Caraș Severin și Alba. În Maramureș, Bistrița, Cluj, ceața va persista pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar spre seară aceasta își va face apariția și prin Suceava.

Precipitații:

– Începem noaptea cu ninsori în sudul județului Iași, nordul județelor Vaslui și Bacău. Apoi ninsorile apar și în Maramureș, Satu Mare, Bistrița, ajung și prin Vrancea și Galați, în timp ce ploile  încep prin Botoșani, iar lapovița prin estul județului Iași. Până dimineața ninsorile cuprind și Mureșul, Harghita și estul județului Cluj. Ninge și în zonele montane din Sibiu, Brașov, Covasna, dar și Bacău, Vaslui, nordul județelor Vrancea și Galați. Ploile continuă în Botoșani, nordul și centrul județului Iași. Până la prânz, ploile se extind în toată Moldova, nordul Dobrogei, în Orientali avem lapoviță și ninsoare, iar în Meridionali ninge. După amiaza plouă în continuare în Moldova, Dobrogea și sud-estul Munteniei, prin Maramureș, în timp ce ninsorile continuă prin Orientali și Meridionali. Seara ninsorile continuă (moderat spre abundent) în toate zonele montane, plouă în nordul Moldovei, ploi și lapoviță în centrul regiunii, plouă și prin Dobrogea și sud estul Munteniei. În zona Bucureștiului este posibil să avem parte chiar de lapoviță și câțiva fulgi de nea la finalul zilei. În nordul și centrul Moldovei, Orientali, zona de Curbură și Dobrogea putem avea 5 –10, 15 l/mp în 24 de ore de prognoză.

Vânt:

– Pe tot parcursul zilei vântul prezintă intensificări susținute prin zonele montane (50 – 70, 90 km/h) iar pe parcursul zilei și în Moldova (50 – 60 km/h).

Strat de zăpadă:

– ”Cine a nins să strângă”, după cum frumos zicea o glumă de pe net. Și fix așa a fost. cei 3-4 cm din centrul Munteniei s-au evaporat imediat, doar prin Transilvania mai avem dovada că a nins de curând. Și în zonele montane, acolo unde și mâine va continua să ningă și se va depune strat nou.

Concluzii:

– Ziua Îndrăgostiților vine cu un pic de soare prin sudul țării, cu ploi prin multe zone, cu ninsori la munte, cu vânt nervos tot la munte (unde va viscoli zăpada) dar și prin Moldova. Nu lipsește nici ceață, nebulozitatea va fi și ea accentuată în mare parte a țării. O zi de sărbători dragostea mai degrabă în casă.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ncWOqmAOFbc&w=853&h=480]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *